Zenna Jongeneel is gabber: “Het voelt als één grote familie”

Zenna Jongeneel is gabber: “Het voelt als één grote familie”

Mede door de Nederlandse inzending voor het songfestival, Europapa van Joost Klein, en de film Hardcore Never Dies lijkt hardcore- en hardstylemuziek weer populairder en meer aandacht te krijgen. Met dit muziekgenre gaat vaak het stereotype van een gabber gepaard. Mensen in trainingspakken van Australian (ook wel aussies genoemd), Nike airmax en een kale kop.

Mark van Bergen is docent, onderzoeker en schrijver over de dancecultuur. Van Bergen: “Het beeld van de gabber dat destijds is ontstaan is om verbroedering te creëren. Iedereen zag er hetzelfde uit. De aussies omdat het lekker zit en je daardoor de hele dag door kon hakkûh en de welbekende kale kop om warmte kwijt te kunnen tijdens het dansen.” Van Bergen vertelt in de onderstaande videoreportage meer over het ontstaan van de gabber. De 21-jarige Zenna Jongeneel is een gabber en vertelt waarom en hoe zij een gabber is geworden en waarom zij de muziek en subcultuur zo leuk vindt.

Over de auteur

Lisa van Dorrestein

Lisa van Dorrestein is een gepassioneerd journalist en luistert graag naar verhalen van andere. Daarnaast is ze erg openminded en is ze altijd op zoek naar interessante verhalen die 'anders' of bijzonder zijn. Ze ontmoet graag nieuwe mensen en gaat graag het gesprek met hen aan.