Factcheck: Kokosolie maakt je tanden wit

Factcheck: Kokosolie maakt je tanden wit

Colourblind Kevin, Unsplash

Op videoplatform TikTok beweren gebruikers dat kokosolie het gebit witter maakt. TikTokker Lou Schouten claimt in een video – met driehonderdduizend views en tienduizend likes – : “Spoelen met kokosolie, dan krijg je hele witte tanden”

De resultaten zijn minimaal, maar er is degelijk een lichte verkleuring te zien. Een onderzoek van Penang International Dental College (PIDC), laat zien dat het gebit zeker wit kan worden bij het spoelen van kokosolie. De onderzoekers spoelden tanden zeven dagen lang met verschillende producten: limoensap, olijfolie en kokosolie. Het resultaat: kokosolie wit de tanden minimaal. De olijfolie verdonkert de tanden juist.

Een ander onderzoek van de Al-Azhar University in Cairo, bevestigt dit ook. Hier werd kokosolie vergeleken met whitening strips die de tanden witter zouden maken. Zo’n zestig mensen deden mee aan het onderzoek. Ook hierin bleek dat kokosolie na twee weken een klein verschil kan maken in de kleur van de tanden, maar niet kon opboksen tegen het resultaat van de whitening strips.

De claim komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het gebruik van oliën is een bekend fenomeen in de mondzorg. De speculaties van twintig minuten per dag je mond spoelen met olie, zou de mondgezondheid verbeteren. In de oude Indiase gezondheidsleer, poetst men dagelijks diens tanden met olie. Volgens deze leer, die de Ayurvedische geneeskunde wordt genoemd, zorgt het spoelen met olie voor een frisse adem, witte tanden en vermindert het de aanmaak van tandplak.

Echter is er nog niet in de moderne geneeskunde bewezen dat oliën ook echt bijdragen aan de gezondheid van het gebit. Meerdere onderzoeken concluderen dat er onvoldoende bewijs is voor de verbetering van het gebit. Dat bevestigd hoogleraar aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) dr. Fridus van der Weijden. “Op basis van wetenschappelijk onderzoek zie ik namelijk geen enkele reden of klinische relevantie waarom mensen twintig minuten per dag met een olie moeten spoelen om hun mondgezondheid te verbeteren.” Toch is het niet schadelijk. “Spoelen met olie kan geen kwaad. Het duurt vooral lang en is niet nodig”

Conclusie

Kokosolie heeft minimale effecten op de kleuring van het gebit. Tanden worden er wel iets witter van, maar volgens hoogleraar van der Weijden van het ACTA, is het de twintig minuten per dag niet waard. Daarnaast is er niet bewezen dat spoelen met kokosolie bijdraagt aan een goede gezondheid van het gebit of schadelijk is voor het gebit. Kortom: spoelen met olie is eigenlijk een beetje zonde van je tijd.

De geraadpleegde bronnen zijn gecontroleerd op hun betrouwbaarheid, werkwijze, oorsprong en relevantie.

Over de auteur

Hein Keur

Hi! Ik ben Hein Keur en dit schooljaar schrijf ik voor de site Alkmaar&Meer. Al 19 jaar lang woon ik in het kleine dorpje Andijk, vlakbij Enkhuizen. Dit jaar zal ik m'n best doen om zo mooi mogelijke producties te maken over Alkmaar. Volg mij op LinkedIn en Instagram om op de hoogte te blijven van deze producties!