Milei aan de macht in Argentinië

Milei aan de macht in Argentinië

In Argentinië heeft Javier Milei, de uiterst rechtse leider van de Partido Libertario, de presidentsverkiezing gewonnen. Milei staat bekend om zijn interessante uitspraken, beleid en publieke optredens. Hij won in de tweede ronde van de presidentsverkiezing van huidig minister van financiën Sergio Massa, nadat de andere grote kandidaat Patricia Bullrich, afhaakte.

 

Verkiezingen

In de verkiezingen van 22 oktober won Massa het grootste aantal stemmen, maar niet genoeg om de nieuwe president te worden. Er kwam dus een tweede ronde waarin Patricia Bullrich geen factor meer was. Zei schaarde zich achter Milei, mede daardoor won hij afgelopen weekend met een flinke marge de presidentsverkiezing.

In de race om het presidentschap was Sergio Massa de ultieme tegenstander. Hij won de eerste ronde, maar in de tweede ronde kon hij geen overwinning uit het vuur slepen. De huidig minister van Financiën zat in een lastige situatie. Het land zit in financieel zwaar weer, met zo’n veertig procent van de bevolking die in armoede leeft en torenhoge inflatie rond de 140 procent. Dat dan uitgerekend de man die verantwoordelijk is voor financiën presidentskandidaat is heeft hem Massa niet geholpen.

In het Argentijnse parlement, de Cámara de Disputados de la nación Argentina, kwam Milei niet tot een overwinning. Zijn coalitie behaalde een totaal van 35 zetels uit 127 beschikbare zetels in deze verkiezing. Omdat het parlement in totaal 257 zetels telt is dit verre van genoeg om een meerderheid te hebben. Ook in de Senaat is er geen meerderheid voor de Partido Libertario. De partij van Sergio Massa houdt de meeste zetels over en een meerderheid met de partij van Milei erin lijkt onwaarschijnlijk.

Partido Libertario

Javier Milei noemt zichzelf libertair. Hij zou graag zien dat de overheid zo min mogelijk invloed heeft op de financiën van het volk en zou daarom de nationale bank, en daarmee de Peso, af willen schaffen ten faveure van de Dollar. Naast de “Dollarisering” van Argentinië wil hij ook de overheid fors doen krimpen, de regelgeving rondom vuurwapens flink terugschroeven en het recent legaal gemaakte abortus weer verbieden. Zijn conservatieve plannen rondom abortus zijn opmerkelijk te noemen voor de leider van een libertaire partij die tegen inmenging voor de overheid is.

Peronisme

De gevestigde macht in Argentinië valt normaliter op te splitsen in twee blokken, waarin links en rechts niet de belangrijkste factor zijn. Peronisme afkomstig van oud politicus Peron is een politieke stroming die in Argentinië veel belangrijker is, volgens Argentijnse en expert op het gebied van Public Policy bij CEDLA van de UvA, Clara Presman. Ze zegt dat het wel of niet zijn van een “Peronista” voor de kiezer zwaarder weegt dan links of rechts en conservatief of progressief. “In sommige districten kun je van tevoren al invullen dat iemand die een Peronist is standaard wint of verliest. Voor sommige mensen gaat het wel om de inhoud van de politicus, maar veel mensen stemmen blind voor of tegen een kandidaat afhankelijk van welke van deze twee stromingen ze vertegenwoordigen.”

Peronisme is een lastig te omschrijven stroming die je eigenlijk alleen in Argentinië ziet. Vaak wordt het in Europa geassocieerd met links of progressief beleid, maar er zijn ook partijen die aan de rechterkant van het politieke spectrum zitten die zich tot het Peronisme rekenen. ‘Het is moeilijk om uit te leggen wat “Peronismo”” precies inhoudt. Om te snappen wat het precies betekent moet je een hoop achtergrondkennis hebben van de Argentijnse politiek.” De Argentijnse politieke geschiedenis is een ingewikkeld en tumultueus verhaal. Er zijn meermaals periodes geweest waarin het leger de macht greep. Deze militaire bestuursperiodes waren en zijn in Argentinië erg polariserend en men kan het niet altijd eens worden over wat er precies hoe is gebeurd.

 

Kijk hier naar de explainer over Javier Milei:

 

 

Bronnen:

 

Casa de Moneda

Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:500_pesos_banknote_-_Animales_Aut%C3%B3ctonos_-_Reverse.png

 

Andrew Magill

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Money_-_Flickr_-_AMagill.jpg

Creative Commons Attribution 2.0 Generic

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:National_bank_of_argentina_(92205).jpg

Attribution 2.0 Generic

https://www.flickr.com/photos/94324017@N00

April Killingsworth

Vox España

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Javier_Milei_(Cortado_4x3).png

CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Donald_Trump_Pennsylvania_2016.jpg

Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International


Michael Vadon

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jair_Bolsonaro_paz_e_amor.jpg

Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Beto Oliveira / Câmara dos Deputados

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Palacio_del_Congreso_in_Buenos_Aires_(6370115601).jpg

Liam Quinn

Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Over de auteur

Alvi Smit

Alvi Smit is een beginnend journalist voor de SVJ. Zijn directe omgeving beschrijft hem als verantwoordelijk, rustig, betrouwbaar en vriendelijk. Hij heeft een goed gevoel voor taal. Maatschappelijke en politieke onderwerpen zijn zijn grootste interesses in de journalistiek.