Ursula von der Leyen doelwit van laatste hoofdstuk anti-EU campagne Hongarije

Ursula von der Leyen doelwit van laatste hoofdstuk anti-EU campagne Hongarije

Beeld Váradi Zsolt Wikimedia Foto ter illustratie.

De regering in Hongarije heeft deze week onder leiding van premier Viktor Orbán een nieuwe anti-EU actie uitgevoerd. Op grote billboards was Eurocommissaris Ursula von der Leyen afgebeeld. Daarbij stond de tekst: ‘Laten we niet naar hun pijpen dansen’, daarmee doelen ze op het EU-beleid. De billboards verschenen maandagochtend en zijn waarschijnlijk onderdeel van de campagne van Viktor Orbán voor de Europese parlementsverkiezingen.

Het is niet voor het eerst dat Hongarije zich afzet tegen de EU, eerder vond er al een soortgelijke actie plaats met de vorige Eurocommissaris Jean-Claude Juncker in 2019. Toen werd Hongarije verplicht om de billboards te verwijderen omdat de fractie waar Hongarije in het Europees Parlement deel van uitmaakte dreigde met schorsing.

Hongarije en Brussel liggen al langer in de clinch, Brussel is niet blij met het feit dat Hongarije steeds meer steun zoekt in oostelijke richting bij onder andere Rusland, ze zijn ook een van de weinige landen die Oekraïne niet steunen in de oorlog die nu plaatsvindt met Rusland.

Dat soort acties van Hongarije blijven niet zonder consequenties, voorheen was Hongarije een van de landen die de meeste financiële hulp uit de EU kreeg, inmiddels is dit stopgezet vanwege de acties in recente jaren van de Hongaarse regering onder leiding van Orbán.

De campagne doet Ursula von der Leyen niks. Ze heeft de beelden onder ogen gekregen en het deed haar niks. Verder is de EU ook niet verbaast over de nieuwe acties van Hongarije. Ze zeggen het al gewend te zijn dat Hongarije dit soort praktijken uithaalt en houden vertrouwen in de Hongaarse burgers. Dit benoemd de EU als reactie op het beleid van Hongarije, de regering legt de burgers van het land stellingen voor over het EU-beleid. De EU noemt deze stellingen ‘volstrekt onwaar’.

Bekijk hieronder een reportage waarin wordt gesproken met Hongarije-kenners Huub Bellemakers en Tibor Hargitai:

Over de auteur

Dewyn van Putten

Dewyn van Putten (2004) uit Zoetermeer is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en tevens onderdeel van de redactie van WakkerWest en wil al van jongs af aan in de journalistiek werken. Hij vindt het leuk om op pad te gaan en nieuwe avonturen te beleven. Hij is erg geïnteresseerd in sport en houdt van actief bezig zijn.