Aantal Engelse pubs daalt

Aantal Engelse pubs daalt

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er gemiddeld twee pubs per dag gesloten in Engeland. De cafés worden steeds zeldzamer. Er waren er dan ook nog nooit zo weinig in Engeland. Van oudsher vervullen de pubs een belangrijke maatschappelijke functie in Engeland. Pub staat dan ook voor public house, het is voor vaste pub gangers echt een extra huiskamer. Het verdwijnen van de pubs heeft dan ook lang niet alles te maken met te weinig animo. 

Naast de hoge inflatie waar Engeland mee te maken heeft, die het voor zowel pubs als gasten lastiger maakt rond te komen hebben veel pubs in Engeland te maken met de vele handel in vastgoed. Tijdens de coronaperioden kregen de pubs nog financiële steun van de overheid. Nu dit voorbij is, maar de inflatiecrisis speelt ontvangen ze geen hulp meer.

Verkopen van pubs 

Greg Mulholland, hoofd van belangenvereniging Campain for Pubs legt uit dat de meeste pubs op het moment worden gesloten zodat de eigenaar kan “cashen”. De panden waar de pubs in zitten worden opgekocht voor hele hoge bedragen. Ook als een pub wel rendabel is en winst maakt. De locaties waar de pubs zitten zijn gewild. Campain for Pubs is er dan ook om te voorkomen dat de pubs eenvoudig een andere bestemming kunnen krijgen. Dit gebeurd in Engeland momenteel veel, dit gaat daar gemakkelijker door het systeem dat ze daar hanteren. Commerciële grotere ketens kopen de locatie op en maken er bijvoorbeeld een supermarkt van. De lokale gemeenschap heeft op die manier geen inspraak meer en de lokale geliefde pub verdwijnt. “In de meeste landen zou dit niet eens kunnen gebeuren omdat dat illegaal is. Ons bestuur hier moet wakker worden, maar ik heb het idee dat het ze gewoon niet uit maakt. Aldus Greg”

Roofaankopen

De kopers die enkel geïnteresseerd zijn in pubs door de herontwikkelingswaarde veroorzaken vooral in Londen een probleem. Met een herontwikkelingswaarde word bedoeld dat een grote pub locatie met bijvoorbeeld een tuin of parkeerplaats daarbij hoger is dan de waarde van die pub als goed lopend bedrijf. Het aankopen en dan direct verkopen van deze pubs noemt men roofkopen. Dit huidige systeem laat ook toe dat de pubs tegen wens van de eigenaren  verkocht kunnen worden. Dan blijven dus niet alleen de vaste gasten achter zonder, maar ook de eigenaar en het personeel.

Over de auteur

Eva Rijs

Ik ben Eva Rijs, student journalistiek. Op deze website zullen mijn eerste producties verschijnen. Ik ben geïnteresseerd in mensen, verhalen en maak mij graag hard voor gelijkheid.