De aardbevingen in Afghanistan hebben grote gevolgen

De aardbevingen in Afghanistan hebben grote gevolgen

Foto ter illustratie. Beeld: Pexels. Ahmed akacha

Afgelopen week waren er in Afghanistan twee zware aardbevingen. Daarbij vielen duizenden doden en gewonden, ook zijn er nog veel mensen vermist. Inwoners in Afghanistan zoeken met man en macht naar deze vermiste mensen, dit gebeurt af en toe zelfs met blote handen. Dit moet mede omdat Afghanistan weinig internationale hulp krijgt.

 

De aardbevingen van afgelopen zaterdag en woensdag hadden beide een kracht van 6.3 op de Schaal van Richter, dit maakt het zware aardbevingen. De aardbevingen en de naschokken daarvan zorgde voor veel ravage in het westen van Afghanistan in het gebied Herat. Van de lemen huizen bleef amper wat over en daarom zijn er naast veel doden en gewonden ook veel mensen dakloos geworden.

In Afghanistan is het momenteel zwaar voor de inwoners. Na de jarenlange oorlog die in het land woedde volgde er nu dus een nieuwe ramp in het land. Nadat de Taliban de macht in het land greep vertrokken de westerse troepen en viel Afghanistan onder een nieuw regime. Vanwege de afkeer tegen het nieuwe regime van de westerse landen, en het feit dat de Taliban weinig hulp accepteert, is er een groot gebrek aan hulpmiddelen. Hulporganisaties als Artsen Zonder Grenzen en Unicef zijn nog wel aanwezig in Afghanistan, zij proberen de inwoners van deze hulpmiddelen te voorzien, maar ook zij hebben niet voldoende middelen om iedereen te helpen. Daarom vragen deze organisaties om financiële hulp. De westerse landen zijn niet zo happig op het geven van deze hulp. De meeste hulp moet komen van Aziatische buurlanden.

Zware aardbevingen komen vaker voor in de regio van Herat, waar verschillende tektonische platen bij elkaar komen. Ook is het gebruikelijk dat na een zware aardbeving, zoals afgelopen weekend ook het geval was, naschokken volgen. Deze naschokken zorgen vaak ook nog voor vele slachtoffers. In 2022 kwamen in Afghanistan ruim duizend mensen om het leven als gevolg van een zware aardbeving.

Hier kan je nog luisteren naar een audioreportage over de aardbevingen in Afghanistan:

Over de auteur

Dewyn van Putten

Dewyn van Putten (2004) uit Zoetermeer is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en tevens onderdeel van de redactie van WakkerWest en wil al van jongs af aan in de journalistiek werken. Hij vindt het leuk om op pad te gaan en nieuwe avonturen te beleven. Hij is erg geïnteresseerd in sport en houdt van actief bezig zijn.