Amersfoort benoemd tot beste stad van Europa

Amersfoort benoemd tot beste stad van Europa

De Koppelpoort in Amersfoort

Amersfoort is op 12 november benoemd tot beste stad van Europa. Hiermee schaart de Keistad zich in een rijtje met Berlijn, Lissabon, Edingburgh, Lissabon en Rotterdam.

Amersfoort liet met de winst Estepona (Spanje) en Exeter (Engeland) achter zich. ‘We zijn al jaren bezig en hebben niet ons best gedaan om specifiek deze prijs te winnen. Al jaren zijn we bezig om van Amersfoort een goede stad te maken, en ook om het een goede stad te houden. Kennelijk is dat opgevallen, maar we hebben niks specifieks gedaan, om deze prijs te winnen,’ aldus wethouder Rutger Dijksterhuis.

Rapport
De jury heeft een rapport van tien kantjes geschreven, waar een paar opvallende dingen in staan. ‘Het welzijn van de inwoners staat altijd voorop, en dus doen we niet alleen maar dingen die wij graag willen, maar kijken we ook naar hoe dingen beleefd worden in de stad en wat het beste is. De manier waarop we oud en nieuw met elkaar verbinden is ook genoemd. Tenslotte is een ander punt hoe we stappen durven te zetten naar de stad van de toekomst, en hoe we bijvoorbeeld nadenken over minder auto’s in de stad, minder parkeerplaatsen,’ zo vertelt Dijksterhuis. ‘We blijven continu in ontwikkeling om te zorgen dat we de goede stad zijn die we altijd zijn geweest.’

Toenemend toerisme
‘De prijs zorgt in ieder geval voor een grotere naamsbekendheid, en ook binnen Nederland zelf. Ik denk dus wel dat het iets met de hoeveelheid toeristen gaat doen,’ zo vervolgt wethouder Dijksterhuis.  De mensen van Gilde Amersfoort herkennen dat de stad nu meer toerisme trekt.

In de videoreportage hieronder ziet u meer van de Koppelpoort en hoort u hoe de Koppelpoort werkt.

Over de auteur

Mats Medema

Mats (18) woont al zijn hele leven in Amersfoort en studeert Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Hij maakt graag artikelen over actuele kwesties en zijn passie is fotografie.