Vele dieren dood door oorlog in Gaza

Vele dieren dood door oorlog in Gaza

De honden van Diana's opvang. Bron: Esther Kef

De oorlog in Gaza heeft vele doden veroorzaakt. Naast de mensen zijn ook de dieren geraakt door de oorlog. Niet alleen in Gaza, maar ook bij de Westelijke Jordaanoever. Hier speelt een tekort aan voer en water voor de dieren, waardoor veel dieren ziek worden of overlijden. De Nederlandse organisatie ‘Animal Heroes’ is donderdag 23 november aangekomen in Bethlehem om hulp te bieden.

‘Wij willen die dieren redden van een hongernood, dat is op dit moment voor de honden het grootste probleem. Ook is er een droge periode geweest, waardoor er ook te weinig drinkwater is voor de honden’, vertelt Esther Kef, oprichter van Animal Heroes. Met de organisatie is zij al eerder op verschillende plekken geweest om dieren te redden. ‘Wij hebben ervaring in oorlogsgebieden, in bijvoorbeeld Oekraïne hadden wij geld ingezameld voor eten. Het kan zomaar zijn dat de situatie van het Gaza gebied overwaait naar de Westelijke Jordaanoever. We gaan daarom kijken wat de mogelijkheden zijn om daar eten in te slaan, mocht het verkeerd aflopen en er geen eten meer is.’

Diana Babisch is de eigenaresse van de enige lokale dierenopvang in Bethlehem. Diana ziet dat het toerisme door de oorlog wegvalt, en daarmee ook de voedingsbron van de straatdieren. ‘De dieren waren afhankelijk van het overgebleven eten bij de vuilnisbakken. Omdat de meeste hotels en restaurants dicht zijn en de leveraars van het eten hier niet kunnen komen is het een erg moeilijke situatie. Er is gewoon niet genoeg eten en drinken waardoor de dieren ziek worden. We hebben maar één keer regen gehad de afgelopen periode waardoor het hier heel droog is en er dus ook geen drinkwater beschikbaar is voor de dieren.’ Wat de situatie volgens Diana nog lastiger maakt, is het tekort aan personeel door de oorlog. ‘Eerder kwamen er mensen om de honden uit te laten, nu is er maar een iemand die kan helpen, maar die is er ook niet altijd. In het asiel werkt maar één iemand. Veel ingangen rondom de stad zijn dicht, waardoor dieren niet goed geholpen kunnen worden.’ De oorlog is echter niet de enige reden van het tekort aan hulp. ‘Ook zien de mensen de dieren als ziekteoverbrengers, vooral de zwerfhonden. Daarom is er ook niet genoeg hulp vanuit de mensen,’ aldus Diana.

Niet alleen mensen vluchten voor de oorlog. ‘De dieren worden ook bang door de bombardementen, ze probeerden te vluchten. Mijn honden thuis begonnen te trillen, ja, ze waren erg bang.’

Over de auteur

Elise Roelofs

Elise Roelofs (2004) is student journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Hiervoor deed ze havo op het Segbroek college. Ze woont in Den Haag en maakt video- en audioreportages voor Studio Vrijdag. Verder is ze geïnteresseerd in kunst en tijdschriften.