9 maanden na de aardbeving in zuidoost Turkije “Het is nog steeds een puinhoop”

9 maanden na de aardbeving in zuidoost Turkije “Het is nog steeds een puinhoop”

Het zuiden van Turkije ligt nog steeds in rep en roer. Er is meer huiselijk geweld en kinderen plassen vaker in bed. Dit komt allemaal door de Turkije-Syrie aardbeving die 9 maanden geleden voor veel doden zorgden. Had dit voorkomen kunnen worden en wat doet het Rode Kruis die sinds kort hulp biedt.

In het zuidoosten van Turkije zijn nu 100.000 containerwoningen in de grond geboord. Een gezinswoning is vaak zes bij twee meter en vaak met een zeil tegen de regen of sneeuw. Het Rode Kruis biedt sinds kort hulp tegen de woonconditie in het gebied en traumatische hulp van de bewoners. Dit is hard nodig want het kan s ’winters erg koud worden in Turkije. Er worden verwarmingselementen geïnstalleerd om de bewoners warm te houden. Ook wordt er veel psychologische hulp aangeboden aan de mensen die het nodig hebben.

Ik sprak met Cevahir Varan. Hij is een Turkije kenner die veel weet over de situatie die nu speelt in Turkije. Ik heb een plek gezocht op kantoor in de Hogeschool Utrecht en ben met hem in gesprek gegaan. “Ik ben erg blij met de acties van het rode kruis. Ieder beetje hulp wat we kunnen krijgen is altijd fijn. We hebben met Nederland ook een inzamelingsactie gevoerd waarbij heel veel geld was opgehaald. Dat vindt ik een mooi stukje solidariteit.” Varan is deze week naar Turkije gevlogen om daar zijn werk te doen. “De huizen in Turkije zijn niet aardbeving-proof, dit wordt al jaren gezegd. Binnenkort zijn er verkiezingen en dit is ook een aandachtspunt die veel politici meenemen. Hier in Istanboel wordt bijvoorbeeld ook gezegd dat als hier een aardbeving zou plaatsvinden dat er ook een grote ramp zou plaatsvinden. Huizen moeten licht zijn en kunnen meebewegen met de schok.”

Benieuwd naar meer maatregelen die zijn genomen van het Rode Kruis in zuidoost Turkije? Klik dan hier op de link: 9 maanden na aardbeving in Turkije en Syrië maakt Rode Kruis tijdelijke woningen winterklaar en biedt getroffenen psychosociale hulp   – Rode Kruis Nederland

Bekijk hier de explainervideo die is gemaakt:

Over de auteur