In Britse food deserts als Jaywick is de voedselvoorziening onder druk komen te staan

In Britse food deserts als Jaywick is de voedselvoorziening onder druk komen te staan

Food deserts, ofwel voedselwoestijnen, zijn gebieden waar nauwelijks vers of voedzaam eten beschikbaar is, omdat er geen supermarkten in de buurt zijn. Zelfs in welvarende landen, zoals Engeland, heeft niet iedereen gelijke toegang tot voedsel.

Volgens recent onderzoek van de Food Foundation heeft bijna vijftien procent van de Britse huishoudens niet genoeg geld om gezond voedsel op tafel te zetten. Dat komt neer op acht miljoen volwassenen en drie miljoen kinderen. Drie jaar geleden was dit nog maar 7,4 procent.

De kosten van levensonderhoud zijn in heel het Verenigd Koninkrijk sterk gestegen. Deze ‘cost-of-living’ crisis is een belangrijke oorzaak voor de toenemende voedselonzekerheid. Gedurende twee jaar, van januari 2022 tot januari 2024, stegen de voedselprijzen met zo’n 25 procent. Voorheen duurde het ruim 13 jaar, van oktober 2008 tot januari 2022, totdat ze met hetzelfde bedrag stegen.

Vooral gezond voedsel is onbetaalbaar. Gevraagd naar producten die zij het meest onbetaalbaar vonden, noemden huishoudens met 44 procent het vaakst verse producten, zoals vlees en vis. Fruit en groenten worden ook vaak genoemd, door respectievelijk 17 procent en 11 procent van de huishoudens.

Dat is volgens Bart de Steenhuijsen Piters, senior researcher food systems en food and nutrition security, de reden dat mensen met een laag budget vooral daarop bezuinigen. ‘’Gezonde producten zijn over het algemeen duurder. Ze vragen meer tijd en aandacht, maar vooral meer van het dagelijkse inkomen.’’

Daardoor ontstaan er vooral in armere wijken voedselwoestijnen. ‘’Het zijn gebieden waar mensen met een lage sociaaleconomische status zich concentreren. Die hebben te weinig koopkracht om dagelijks te besteden aan gezond voedsel. Het gevolg is dat de markt niet meer functioneert. Die biedt dat duurdere, gezonde voedsel niet meer aan, waardoor het verdwijnt.”

Jaywick is een plaats aan de Engelse oostkust, waar duidelijk wordt wat het betekent om in een food desert te wonen.

Over de auteur

Fleur Heldens

Fleur Heldens (2003), heeft haar studie Internationale Ontwikkelingsstudies verruild voor een opleiding journalistiek. Het rechtvaardigheidsgevoel is echter niet verdwenen, ze ziet het als haar taak om naar de ongehoorde stem te luisteren. Daarnaast belicht ze graag initiatieven die staan voor verbinding in een samenleving die schreeuwt om gemeenschapszin.