Factcheck: één op de tien tieners heeft twijfels over zijn of haar geslacht.

Factcheck: één op de tien tieners heeft twijfels over zijn of haar geslacht.

‘Één op de tien tieners twijfelt over zijn of haar geslacht’ is een conclusie uit een onderzoek uitgevoerd door het umcg die ruim tien jaar tieners volgde. De kinderen hadden ergens in het onderzoek ja geantwoord op de vraag: wens jij van het andere geslacht te zijn?

Het UMC Groningen heeft een onderzoek gepubliceerd waarin wordt beweerd dat ruim één op de tien tieners twijfels heeft over zijn of haar geslacht. Dit hebben ze aan de hand gedaan door de vraag: ‘wens jij van het andere geslacht te zijn?’ meerdere keren te stellen aan kinderen tussen hun elfde en hun vijfentwintigste levensjaar. Mede door deze beperkte vraagstelling om aan het getal één op de tien te komen is de conclusie moeilijk te toetsen.

Onderzoek UMCG

In het onderzoek van het UMCG staat dat ruim 11% van de kinderen in hun jonge tienerjaren de wens heeft om van geslacht te veranderen, maar deze wens vaak verdwijnt naarmate ze ouder worden. Slechts 4% van de jongeren blijft deze wens behouden op latere leeftijd. Twijfels over genderidentiteit komen zelden voor en zijn meestal van voorbijgaande aard.

Onderzoek vumc

Een onderzoek van Thomas Steensma van het vumc stelt ook dat twijfels bij tieners over hun geslacht normaal zijn. Het verschil tussen de twee onderzoekresultaten zit hem in de resultaten. Volgens het onderzoek van Steensma heeft slechts vier procent van de ondervraagde tieners twijfels over hun geslacht. Dat is vergeleken met het onderzoek van het umcg ruim de helft van de 11 procent die daar aangaf twijfels te hebben.

Eva-Marijn Stegemann.

Bij de vraag: ‘wens jij van het andere geslacht te zijn’ kunnen er meerdere reden zijn om ja op te antwoorden voor kinderen. “Genderontevredenheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals het niet conformeren aan traditionele genderrollen of het ervaren van discriminatie op basis van geslacht” vertelt ggz-psycholoog en transgenderdeskundige Eva-Marijn Stegemann. Ze vervolgt: “Het onderzoek toetst genderontevredenheid, niet per se genderdysforie. De resultaten geven inzicht in het feit dat twijfels over gender normaal kunnen zijn tijdens de adolescentie. Als we specifiek genderdysforie willen onderzoeken, zou een andere aanpak nodig zijn“.

Conclusie

Volgens andere deskundige in het vakgebied is het statement: ‘Een op de tien tieners twijfelt over zijn of haar geslacht’ niet te concluderen uit het onderzoek van het umcg. De vraagstelling was daar niet genoeg ingekaderd voor en er is te weinig vervolgonderzoek naar geweest om dit te kunnen concluderen. Zou je dit willen stellen zou er eerst een vervolgonderzoek gedaan moeten worden door de wetenschappers.

Over de auteur

Thijs Wiegman

Thijs Wiegman (2003) is een Tweede jaars student journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Zijn ambities liggen in de hoek van het onderzoek en oorlog journalistiek. Elke zaterdag is Thijs te vinden op het Markermeer om te zeilen. Ook heeft hij een passie voor het maken van muziek.