Factcheck: tandenpoetsen met munttandpasta verstoord niet je slaap

Factcheck: tandenpoetsen met munttandpasta verstoord niet je slaap

Op 15 februari verscheen er een artikel online van The Sun. “Van te veel seks tot slapen aan de verkeerde kant, expert onthult 10 redenen waarom je moeite hebt met in slaap vallen ‘s nachts”, luidt de titel. Een van de redenen waarom je volgens The Sun slechter kan slapen is het gebruiken van tandpasta met muntsmaak voor het slapen. Deze claim leek de redactie niet realistisch, dus werd het onderzocht. Deze claim blijkt onjuist. Slaaponderzoeker Rob de Jon legt uit waarom.

Recente onderzoeken

Het is mogelijk dat je nog nooit hebt gedacht aan de tandpasta die je gebruikt voordat je gaat slapen, maar volgens de expert van The Sun Dr. Nguru, kunnen producten met veel munt het brein stimuleren, waardoor je ‘s nachts wakker kunt blijven. “We weten dat sterke smaken ons wakker kunnen houden, denk aan een pittige curry die blijft hangen op je tong, bijvoorbeeld. Munt zorgt voor alertheid, en door kauwgom kan je brein het associëren met wakker blijven in plaats van ontspannen,” legt hij verder uit.

Wetenschappelijk onderzoek dat een direct verband aantoont tussen tandpasta met muntsmaak en slaapproblemen is er niet. Echter, op het internet zijn er veel artikelen te vinden die ‘opvallende oorzaken’ van slapeloosheid benoemen, waaronder tandpasta met muntsmaak. Een artikel op de website Sleep.com vermeldt bijvoorbeeld dat pepermunt stimulerend werkt voor aandacht, geheugen en reactietijd, en daarom waarschijnlijk niet ideaal is “om de geest te laten ontspannen en te slapen.”

Er wordt verwezen naar een Iraanse studie uit 2013 over de effecten van essentiële pepermuntolie. In deze studie, hoewel zeer kleinschalig, wordt aangetoond dat proefpersonen die 50 microliter pepermuntolie innamen – een veel hogere dosis dan wat je via tandpasta binnenkrijgt – beter konden grijpen en springen, en hun reactietijden versnelden. Daarnaast wordt een andere studie uit 2005 genoemd, waaruit blijkt dat pepermuntolie de slaperigheid overdag kan verminderen.

“Grote hoeveelheden kan het verschil maken”

Slaaponderzoeker Rob de Jon vertelt waarom dit statement heel onwaarschijnlijk is. “In grote hoeveelheden van munttandpasta kan het misschien zo zijn dat je daar tijdens het slapen last van hebt. Dat is echter ook het geval bij bijvoorbeeld cafeïne of alcohol. Dat komt omdat je heel veel van een bepaald stofje neemt. Dit is een algemeen fenomeen dat vaak voorkomt en waarbij het belangrijk is om bewust te zijn van de impact ervan op onze slaapgewoonten. In kleine hoeveelheden hebben deze stoffen doorgaans geen overduidelijk effect op je vermogen om in slaap te vallen. Zo’n minimale hoeveelheid zal waarschijnlijk niet de oorzaak zijn van slapeloze nachten.”

Munt

“Pepermunt, en alles wat ermee samenhangt, heeft vaak een stimulerend effect op ons systeem. Het is dus mogelijk dat mensen die bijzonder gevoelig zijn voor deze stof, enigszins de invloed van tandpasta kunnen ervaren op hun alertheid of slaapkwaliteit. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit een probleem vormt voor de gezondheid. Over het algemeen zullen de meeste mensen weinig tot geen merkbare invloed ervaren van munttandpasta op hun slaap. Zolang je geen tubes met tandpasta per dag eet komt het helemaal goed. Na één keer poetsen met dit middel kan ik je verzekeren dat je nog steeds als een roosje slaapt. Dat je hierdoor wakker ligt is kling klare onzin”, aldus Rob de Jon.

Conclusie: Dat je slechter slaapt door voor het slapengaan je tanden te poetsen met munttandpasta, is onwaar. Zolang je geen overmatige hoeveelheden consumeert gedurende de dag, zou je geen negatieve effecten op je slaapgedrag moeten ervaren.

Over de auteur

Noor Abbassi

Noor Abbassi (22) komt uit Utrecht en studeert journalistiek aan de Hoge School Utrecht. Al haar hele leven is Noor bezig met het schrijven van verhalen. Ze ziet zichzelf later als schrijfster én journalist. Ze zoekt altijd net iets verder om het nieuwsverhaal van alle kanten te kunnen belichten.