Aantal jonge ondernemers groeit flink

Aantal jonge ondernemers groeit flink

Het aantal zzp’ers is de afgelopen tien jaar met 85 procent gestegen. Dat blijkt uit een recent rapport van de Kamer van Koophandel. Met name de groei onder jonge ondernemers is flink toegenomen. Dit is vooral terug te vinden in de horeca en de detailhandel.

Jongeren kiezen steeds vaker op jonge leeftijd voor het ondernemerschap. Dit komt omdat ze er op school veel meer over mee krijgen en de digivaardigheden veel beter zijn dan een paar jaar terug. In 2014 waren er ongeveer 875.000 zzp’ers in Nederland. Tien jaar later is dit aantal gestegen tot iets meer dan 1,6 miljoen. Waarom er meer jongeren gaan ondernemen blijkt uit de volgende reportage.

Social media

Ook de huidige technologieën en online platformen zoals social media dragen bij aan de groei van jonge ondernemers. Lage drempels zoals vloggen en bloggen en iconen of influencers zijn bekende factoren en inspiraties om een onderneming te starten. Door deze handige internetplekken kunnen jongeren makkelijker hun eigen bedrijfje starten en nieuwe ideeën krijgen van anderen die ze volgen.

Ranglijst

Daarnaast is er ook een ‘25 onder de 25’ lijst. Dit is een ranglijst van MT/Sprout, waarin de 25 meest veelbelovende jonge ondernemers onder de 25 jaar worden geëerd en erkend. Deze lijst is bedoeld om jong ondernemerstalent in Nederland te tonen en hun prestaties te erkennen. De ranglijst stimuleert jonge ondernemers om hun dromen te volgen en hun onderneming te bevorderen.

Over de auteur

Roos van Leijenhorst

Roos van Leijenhorst is een 20-jarige student aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ze vindt het allerleukste om creatief bezig te zijn. Haar interesses zijn breed maar het liefst schrijft ze over taboe-brekende onderwerpen.