Steeds meer jongeren geïnteresseerd in spiritualiteit

Steeds meer jongeren geïnteresseerd in spiritualiteit

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren een interesse ontwikkelen voor spiritualiteit. In een eerder artikel van NOS  geeft Annemarie Foppen, die onderzoek doet naar godsdienstpsychologie aan de Vrije Universiteit, aan dat corona een verklaring is voor deze groei. “Mensen raken ziek of verliezen dierbaren om zich heen. Je ziet dat juist dan mensen op zoek gaan naar iets dat houvast kan geven in je leven.”

 Het begrip spiritualiteit is een diepgaand concept dat verwijst naar de innerlijke zoektoch naar betekenis, verbondenheid en transcendentie. Het omvat het streven naar een dieper begrip van het zelf, de wereld en het universum, vaak in relatie tot iets groters dan het individu zelf. Volgens spiritueel masseuse Simone Ruiter is het woord ‘spiritualiteit’ vaak iets wat mensen afschrikt. “Ik probeer het woord spiritualiteit altijd een beetje te vermijden omdat veel mensen daar een negatieve associatie aan verbinden. Ik heb dan het gevoel dat mensen niet meer willen luisteren naar wat ik te zeggen heb. In mijn praktijk gebruik ik het woord wel omdat het een bepaalde groep aantrekt die geïnteresseerd zijn in de massages die ik geef.”

Dat steeds meer jongeren een interesse hebben voor spiritualiteit heeft volgens Simone een duidelijke verklaring. “Jongeren zijn heel erg op zoek naar de betekenis van het leven. Ze zijn veel bezig met grote vraagstukken over wie ze zijn, wie ze willen zijn en wat ze willen bereiken. Dit zorgt ervoor dat veel jongeren veel bezig zijn in hun hoofd en de connectie met hun lichaam verliezen. Om die connectie weer te herstellen gaan ze op zoek naar manieren om weer in contact te komen met hun lichaam en spiritualiteit is iets wat daar erg de focus op legt.”

Bekijk de reportage hieronder om te zien hoe sieradenwinkel de Kloosterpoort de populariteit van spiritualiteit merkt in het aantal edelstenen dat ze verkopen en hoe een spirituele massage er uit ziet:

Over de auteur