Wat zou het Bakker-Schut plan betekend hebben voor Duitsland

Wat zou het Bakker-Schut plan betekend hebben voor Duitsland

Na de Tweede wereldoorlog wou Nederland compensatie van Duitsland, er kwamen verschillende plannen op. Verreweg het extreemste plan was het Bakker-Schut plan, hiervoor zou Duitsland heel veel grondgebied moeten afstaan aan Nederland. Ook de ruim 30 miljoen inwoners moesten verplicht verhuizen.

Het plan

De Nederlandse regering wou compensatie voor de geleden schade tijdens de tweede wereldoorlog. Het eerste plan was om 25 miljard te eisen van de Duitsers als schadevergoeding, alleen door een geallieerden uitspraak ging dit niet door. Hierdoor wou de Nederlandse regering betaald worden in ‘natura’. Uiteindelijk kreeg Nederland 70 vierkante kilometers toegewezen, dit betekenen dat er ongeveer 10.000 Duitse inwoners Nederlanders werden. In het eerste plan van Nederland stond dat: alle gebieden die Nederland zou gaan annexeren, alle Duitse inwoners verplicht moesten gaan verhuizen.

Gevolgen voor Duitsland

Duitsland verloor 70 vierkante kilometer aan Nederland, dit was een groot verlies voor West-Duitsland. Ook aan de oost kant van Duitsland verloor het land veel gebied, dit gebied verloren ze aan de Sovjet-Unie. Hierdoor waren er al erg veel gevolgen voor de Duitse inwoners die woonden in het door de Sovjets geclaimde gebieden. De geallieerden wouden de Duitse bevolking niet met nog meer ellende confronteren en dus besloten ze dat Nederland de Duitse inwoners niet mocht verjagen. De geallieerden wilden een stabiel Duitsland en dus ging het plan van de Nederlandse regering en het leed van de Duitse bevolking niet door.

Bekijk hier de videoreportage over het Bakker-Schut plan en over de gevolgen voor Duitsland en haar inwoners:

Over de auteur