VS Waarschuwt Israël: Geplande Aanval op Rafah een Fout

VS Waarschuwt Israël: Geplande Aanval op Rafah een Fout

President Joe Biden heeft zijn bezorgdheid geuit over Israëls plan voor een grootschalige grondoperatie in Rafah, en noemde het een “fout”. Dit standpunt van het Witte Huis weerspiegelt de vrees voor meer burgerdoden, verergering van de humanitaire crisis, en verdere internationale isolatie van Israël. De kritiek van de Verenigde Staten onderstreept de toenemende spanningen tussen de bondgenoten over de aanpak van het conflict in de Gazastrook.

Volgens Charles Groenhuijsen, een deskundige op het gebied van Amerikaanse politiek, ziet Biden deze actie vooral als een politieke fout die de sterke band tussen Israël en de VS onder druk zet. “Netanyahu’s beslissing om Hamas aan te vallen, gezien de reeds gespannen verhoudingen, is een politieke misrekening,” stelt Groenhuijsen. Hij wijst erop dat de relatie tussen beide landen een historisch dieptepunt heeft bereikt, met een mogelijke bedreiging voor de omvangrijke Amerikaanse wapenleveranties aan Israël.

Groenhuijsen benadrukt de eenzaamheid van Israël op het internationale toneel, vooral gezien de humanitaire ramp die zich voltrekt. “De humanitaire situatie in Gaza, inclusief hongersnood en een ongekend aantal slachtoffers, staat niet meer in verhouding tot de acties van Hamas,” verklaart hij. De deskundige maakt zich zorgen over de lange-termijngevolgen van het conflict, inclusief de impact op toekomstige generaties en de verdieping van de politieke en culturele kloven.

Over mogelijke sancties tegen Israël als de aanval doorgaat, speculeert Groenhuijsen dat de VS hun invloed zouden kunnen aanwenden via wapenleveranties en politieke druk. Hij merkt op dat er binnen de VS, inclusief binnen Bidens eigen partij en onder Joods-Amerikanen, een groeiende roep is om Israël ter verantwoording te roepen. Groenhuijsen sluit af met een sombere blik op de toekomst van de Israëlisch-Westelijke relaties, wijzend op de afnemende bereidheid van Israël om naar internationale partners te luisteren en de potentiële gevolgen van hun acties.

Over de auteur

Dieks van Dijk

Dieks van Dijk is een jonge ambitieuze journalist. Van oorsprong komt hij uit Amersfoort maar hij is nu woonachtig in Ommen en Zwolle. Hij is van nature nieuwsgierig en houdt van verhalen vertellen. Vanaf jongs af aan is Dieks een fanatieke sporter en van origine een hockeyer, tegenwoordig doet hij aan fitness en wielersport.