“Een medicijn dat al meer dan twintig jaar goedgekeurd, veilig en effectief is.”

“Een medicijn dat al meer dan twintig jaar goedgekeurd, veilig en effectief is.”

Op 3 maart 2024 werd aangekondigd dat de abortuspil binnenkort verkrijgbaar zal zijn bij de twee grootste apotheek ketens in de Verenigde Staten. Voorheen vereiste het verkrijgen van deze pil een verwijzing van de huisarts, maar nu wordt het in enkele progressieve staten, waaronder Californië, New York, Pennsylvania, Massachusetts, Illinois en Rhode Island, zonder verwijzing beschikbaar gesteld. President Joe Biden prijst deze beslissing als een belangrijke mijlpaal en benadrukt dat het gaat om “een medicijn dat al meer dan twintig jaar goedgekeurd, veilig en effectief is.”

Hoewel Biden deze ontwikkeling toejuicht, zijn er ook tegenstanders, wat tot uiting komt in protesten in veel staten. De verdeeldheid over deze kwestie brengt echter ook de diversiteit van standpunten onder de bevolking naar voren.

Maar hoe denkt denken de vrouwelijke studenten in Californië met betrekking tot de invoering van de abortuspil. Hoe ervaren zij deze verandering in de beschikbaarheid van de pil? Maar waar zit nu het grootste verschil in deze staten en welke impact heeft deze beleidsverandering op deze staten. Bij de ene staat heb je nog wel een verwijzing nodig, in de andere staat heb je geen verwijzing meer nodig en in sommige staten is het hele abortusrecht afgeschaft. Maar waar zit nu het verschil in de staten en waar liggen de knelpunten. Kenneth Manusama legt uit waar het verschil in zit en waar dit vandaan komt.

Over de auteur

Bas de Kloet

Mijn naam is Bas de kloet, ik ben 21 jaar oud en ik studeer Journalistiek op de Hogeschool in Utrecht. Daarnaast werk ik ook als freelance filmmaker en editor, dit doe ik nu 2 jaar. Door deze combinatie ben ik erg geïnteresseerd in het maken van achtergrondverhalen, dit kan tekstueel zijn maar dit kan ook video zijn, denk hierbij aan documentaires bijvoorbeeld. - Ik heb al wel wat ervaring met het maken van documentaires, zo ben ik in 2022 in Tanzania geweest om daar een documentaire te maken over sport kleren doneren. Ook ben ik in 2023 naar Rwanda geweest om daar een documentaire te maken over een volleybal programma, die door middel van het programma sociale aspecten wilt beïnvloeden, denk hierbij een gender equality.