Kunstenaar Banksy laat weer van zich horen in London

Kunstenaar Banksy laat weer van zich horen in London

unsplash: Nicolas J Leclercq

Deze week dook er een muurschildering op in het Londense Finsbury Park. Een dag later is door de bekende street artist Banksy bevestigd dat het desbetreffende kunstwerk door hem is gemaakt. Het is een kunstwerk voor de openbare ruimte, maar zonder de boom is het maar een half kunstwerk. De identiteit van Banksy is anoniem, ondanks de vele speculaties is het nog steeds niet duidelijk wie er achter de naam Banksy schuilt. 

“De muurschildering van Banksy is gemaakt met een sjabloon, hierdoor kan hij zo snel mogelijk werken. Vervolgens heeft hij met een soort spuitbus de bladeren van een boom erop gespoten, ik geloof dat hij binnen 1 minuut gewerkt heeft”. Vertelt Bas Fontein, beeldend kunstenaar en directeur van Museum voor KOR. Voor de muur staat een boom die is afgesnoeid door de mens. Alleen de stam en takken zijn nog te zien. Door de bladeren op de muur, die achter de boom staat, te verven, lijkt Banksy te willen zeggen dat de mens meer aandacht moet besteden aan de natuur. “Naar mijn mening is de boodschap duidelijk, we moeten zelf natuur erbij maken wanneer dit er niet is”. Aldus Fontein.

De identiteit van Banksy is gehuld in speculatie en theorieën, met verschillende namen die door de jaren heen naar voren zijn gebracht als mogelijke kandidaten. Een onderzoek van Queen Mary University in Londen toont aan dat de echte naam die achter Banksy schuilt, Robin Gunningham is. Door de street artist is dit echter nooit bevestigd. 

Hoewel Banksy’s identiteit verborgen blijft, heeft hij door zijn kunst een krachtige en herkenbare stem ontwikkeld binnen de wereld van hedendaagse kunst en cultuur. Zijn kunst, vaak met een achterliggend bericht over maatschappelijke problemen met een beetje humor, hebben wereldwijd aandacht getrokken en indruk achtergelaten. 

“Door andere kunstenaars wordt het werk van Banksy als protest kunst gezien”. Vertelt Fontein

De kunstenaar wilt met zijn werken zijn mening uiten. Meer weten over de boodschap van zijn meest recente kunstwerk en de identiteit van Banksy, luister hier beneden het interview met Bas Fontein.

Over de auteur

Aya El Bahi

Aya el Bahi (19), geboren in het zuiden van Nederland. Ze is opgegroeid met het Limburgs dialect om haar heen. Momenteel studeert ze Journalistiek in Utrecht aan de HU. Ze is erg ambitieus en streeft naar het trots maken van haar ouders die jaren geleden vanuit Marokko naar Nederland zijn geëmigreerd. Met de journalistieke vrijheden wilt Aya het stereotype van Noord-Afrikanen doorbreken.