Arnhem lost schulden af van bewoners wijk Immerloo

Arnhem lost schulden af van bewoners wijk Immerloo

In de Arnhemse wijk Immerloo worden de schulden van zo’n 50 huishoudens afgelost door de gemeente. Het gaat om een experiment waarmee de gemeente Arnhem hoopt aan te tonen dat maatschappelijke problemen zoals huiselijk geweld en verslaving sneller en beter kunnen worden aangepakt. Immerloo is volgens het CBS het armste postcodegebied van Nederland.

Volgens de gemeente Arnhem zijn de kosten in Nederland op het gebied van problematische schulden zo’n 17 miljard per jaar terwijl de daadwerkelijke schulden maar 3,5 miljard bedragen. Door de druk van schulden merken ze dat het psychologische effect op schulden zo groot zijn dat de meeste mensen de schulden nooit zullen terugbetalen. Verder wijzen ze op het feit dat de meesten niet in de schuldhulpverlening komen door redenen als schaamte, laaggeletterdheid en ingewikkelde regels.

Arnhem wilt door middel van het experiment gaan kijken of het de maatschappelijke invloed van de wijk Immerloo gaat helpen. Volgens verschillende onderzoeken blijkt dat schulden namelijk een groot effect hebben op mensen. Zo hebben mensen met schulden constante stress en angst over financiële verplichtingen kan dit leiden tot slaaploosheid, depressie en gevoelens van hopeloosheid. Dit kan gaan leiden tot veel problemen voor een wijk. Zo worden mensen sneller verslaafd, neemt de criminaliteit toe en zijn er meer mensen werkloos.

Het experiment is de eerst van zijn soort in Nederland. Eerder werden al de schulden van mensen met psychiatrische stoornissen kwijtgescholden door gemeente Amstelveen en werd van een kleine groep de schulden tot 5000 euro betaald door de gemeente Amsterdam. Het experiment in Arnhem gaat zo’n 2 jaar duren en krijgt 700.000 euro tot zijn beschikking. Verder werkt de gemeente samen verschillende schuldeisers en een energiemaatschappij, die de schulden gedeeltelijk zullen kwijtschelden.

We spraken met Lector schuldpreventie en vroegsignalering Tamara Madern over het experiment. Ook gingen we langs bij Marc Mulder, hij zat jarenlang in de schulden en werkt nu als ervaringsdeskundige bij Movisie, een landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken.

Over de auteur