AI: Van Begin Tot Bezorgdheid

AI: Van Begin Tot Bezorgdheid

De geschiedenis van computers, beter bekend als Kunstmatige Intelligentie (AI).  Waar begon het allemaal en waarom maken sommige mensen zich zorgen. Is er iets een manier waarop wij misinformatie kunnen herkennen gecreëerd door AI?

Het Begin van AI

Terug in de jaren 40 en 50 bedachten mensen (één van de eerste was wiskundige: Alan Turing) cruciale ideeën die later hele slimme computers mogelijk maakten. Denk aan computers die leren en neurale netwerken die ze nog slimmer maken en aan slimme assistenten zoals Siri en auto’s die zelfstandig kunnen rijden.

Wat is er aan de hand? Zijn computers te slim geworden?

Er zijn veel dingen die mensen bezorgd maken. Stel je voor dat computers of robots hun eigen wapens kunnen kiezen, zonder dat mensen het meer te zeggen hebben. Ze ontwikkelen een eigen denksysteem en een eigen wil. Of wat als slimme computers te veel over ons weten en onze privacy schenden? Een grote angst die momenteel ook veel voorkomt is die dat computers onze banen een voor een zullen inpikken.

Misinformatie en AI

Artificial Intelligence brengt tegenwoordig ook het gevaar met zich mee dat het nepnieuws weet te verspreiden. Dit komt omdat het al zo ver is ontwikkeld dat echt bijna niet meer van nep te onderscheiden is? Maar is er wel een manier waarop we het kunnen herkennen en hoe moeten wij daarmee omgaan. Eppo (directeur van het instituut beeld en geluid) en Ersnt van Dam ( manager met ruim 30 jaar ervaring in de IT Industrie) vertellen dit in de onderstaande audioreportage

Over de auteur

Philip Buwalda

Ik ben Philip Buwalda, 20 jaar, woonachtig in Deventer en geboren in Utrecht. Al vanaf jonge leeftijd ben ik vooral geïnteresseerd geweest in twee verschillende onderwerpen: sport en muziek. Dit zijn dat ook mijn twee passies in de journalistiek. Als reporter werken voor een sportzender, commentaar geven bij sportwedstrijden, radio maken of schrijven over deze onderwerpen zijn verschillende dingen waar ik echt passie voor heb.