Government shutdown Verenigde Staten dankzij tijdelijk plan voorkomen

Government shutdown Verenigde Staten dankzij tijdelijk plan voorkomen

Studio Vrijdag School voor de Journalistiek

Op woensdag 15 november is er een akkoord bereikt in de Amerikaanse politiek. Door dit akkoord is een government shutdown op het laatste moment voorkomen, nadat er een 45 dagen durende financiële noodregeling richting het einde liep.

De officiële deadline was op vrijdag 17 november, maar op woensdag 15 november werd er al een akkoord bereikt. Het nieuwe akkoord is wederom geen definitief akkoord voor een jaar, en dus ligt de deadline nu op 19 januari.

De eerste financiële noodregeling werd Republikein Kevin McCarthy, ex-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, overigens fataal. Hij werd afgezet door zijn eigen partij. De nieuwe voorzitter Mike Johnson kan volgens Peter van der Heiden, universitair docent en specialist op het gebied van Amerikaanse politiek aan de Radboud Universiteit, op kritiek rekenen met de nieuwe noodoplossing. ‘Er is al heel veel kritiek op Johnson dat hij dit heeft gedaan en dus ligt hij nu al onder vuur in zijn eigen partij.’

In de grondwet staat dat enkel het Congres de begroting van de overheid kan goedkeuren. ‘In de grondwet staat dat het Congres de ”Power of the purse” heeft. Zij bepalen hoeveel geld er uitgegeven mag worden, en de president mag dus geen geld uitgeven zonder toestemming van het Congres te hebben. Als die toestemming er niet is, dan gaat zo’n beetje de hele overheid dicht,’ zo vertelt Peter van der Heiden.

In de audioreportage is te horen wat een government shutdown precies is, wat de gevolgen zijn, of er een patroon in de shutdown te zien is en of Amerikanen iets merken van de shutdown.

Over de auteur

Mats Medema

Mats (18) woont al zijn hele leven in Amersfoort en studeert Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Hij maakt graag artikelen over actuele kwesties en zijn passie is fotografie.