Explainer: Recordbedrag aan uitgaven in de horeca dit jaar, alleen profiteren horecaondernemers hier nauwelijks van

Explainer: Recordbedrag aan uitgaven in de horeca dit jaar, alleen profiteren horecaondernemers hier nauwelijks van

Foto: Unsplash (ter illustratie)

Het FSIN (FoodService Instituut Nederland) stelt in een nieuw onderzoek dat Nederlanders in 2023 waarschijnlijk een recordbedrag gaan uitgeven in de horeca. Vooral jongeren gaan steeds meer aan horeca uitgeven. Ondanks deze grote uitgaven profiteren horecaondernemers nauwelijks van de stijgende uitgaven.

Het is al langer bekend dat sinds het einde van de coronacrisis het Nederlandse volk weer volop kan genieten op terrassen en in restaurants. De stijgende verkoopprijzen in de horeca lijkt het Nederlandse volk voor lief te nemen. Inflatie is namelijk een groot probleem binnen de horecasector. Inflatie in de horeca ontstaat onder anderen door het grote personeelstekort, de energiecrisis en terugkerende schulden vanuit de coronacrisis. Voor horecaondernemers zijn het zware lasten om te dragen.

In onderstaande explainer wordt uitgelegd met welke kosten horecaondernemers allemaal te maken krijgen en hoe zij zelf tegen het onderwerp rondom inflatie aankijken.

Over de auteur

Amanda Ankersmit

Mijn naam is Amanda Ankersmit, ik ben in 2002 geboren te Ede. Terwijl ik opgroeide merkte ik dat ik een brede interesse had voor veel uiteenlopende onderwerpen, en graag tot op details wilde weten hoe dingen in elkaar steken. Daar kwamen vaak veel vragen aan mijn ouders bij kijken, die daar op hun beurt vaak geen antwoord op wisten. Die brede interesse is doorgezet naarmate ik ouder werd, en een grote reden dat ik journalistiek ben gaan studeren aan de Hogeschool Utrecht. Nu probeer ik die antwoorden te vinden om er vervolgens een mooi verhaal van te maken, zodat iedereen met interesse het ook weet.