Gaan strafzaken de weg naar het Witte Huis belemmeren voor Donald Trump?

Gaan strafzaken de weg naar het Witte Huis belemmeren voor Donald Trump?

Donald Trump gaat wederom een gooi doen naar het Witte Huis. Trump was van 2017 tot 2021 al president van de Verenigde Staten. Er ligt wel een schaduw over deze presidentscampagne. Trump heeft te maken met tientallen strafzaken die tegen hem zijn aangespannen. De oud-president zegt zelf onschuldig te zijn.

Beschuldigingen

In een historische wending wordt voormalig president Trump geconfronteerd met meerdere juridische aanklachten. De eerste zaak draait om het betalen van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels. Stormy Daniels beweert dat ze seks had met Trump in 2006 en dat hij haar in 2016 $130.000 heeft betaald om het stil te houden. Er wordt ook beweerd dat er boekhoudfraude heeft plaatsgevonden omdat de betaling niet correct in de administratie is opgenomen. De rechtszaak begint op 25 maart 2024. De tweede zaak betreft het illegaal bewaren van geheime documenten in zijn Mar-a-Lago landgoed, terwijl de derde zaak gaat over zijn rol in de bestorming van het Capitool en pogingen om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Een vierde zaak betreft zijn vermeende poging om de verkiezingsuitslag in Georgia te veranderen. Daarnaast wordt Trump geconfronteerd met civiele zaken, waarvan de eerste gaat over vermeende fraude met zijn bezittingen, waarvoor hij al aansprakelijk is gesteld. Hoewel Trump geen gevangenisstraf kan krijgen voor civiele zaken, hangen hem wel aanzienlijke boetes boven het hoofd.

Boetes

 

Donald Trump is veroordeeld tot een boete van $354 miljoen wegens het misleiden van banken en financiële instellingen door zijn vermogen met $3,6 miljard te overschatten. Aanklager Letitia James beschuldigde hem van fraude. Trump mag drie jaar lang geen zakelijke ondernemingen in New York bezitten. Hij ontkent de beschuldigingen en noemt de rechter corrupt. Ook moet Trump een schadevergoeding betalen aan schrijfster E. Jean Carrol die hem in het verleden beschuldigde van verkrachting. Deze boete bedraagt ruim 80 miljoen dollar. Deze smaadzaak die ze tegen hem is begonnen gaat om de denigrerende uitspraken die Trump heeft gedaan over haar.

Over de auteur

Bart van Doorn

Mijn naam is Bart van Doorn (2003). Momenteel ben ik bezig met mijn opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht (HU) en hiervoor was ik student op het MBO Utrecht marketing, communicatie en journalistiek. Op mijn huidige opleiding verdiep ik me in de wereld van nieuws en verhalen Mijn fascinatie voor journalistiek begon al op jonge leeftijd. Die nieuwsgierigheid heeft mij uiteindelijk geleid naar de boeiende wereld van de media. Deze website is mijn digitale portfolio, waar ik mijn werk, projecten en ervaringen deel.