“Op dit moment kan nog bijna geen één digitale camera op tegen een analoge camera”

“Op dit moment kan nog bijna geen één digitale camera op tegen een analoge camera”

Hoyte van Hoytema, de Nederlandse cameraman en Oscarwinnaar voor zijn werk in de blockbuster “Oppenheimer,” deelde zijn voorkeur voor analoog boven digitaal draaien. Maar hoezo blijft een analoge camera nog zo populair, terwijl de digitale wereld en ook de digitale camera’s alsmaar in ontwikkeling zijn en steeds beter worden.

Rick de Beurs, derdejaars student op de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam, heeft les gehad van Hoyte van Hoytema. “Een van de gastsprekers was vorige jaar Hoyte van Hoytema, het was echt een enorme eer en een leuke ervaring om een gastles te krijgen van zo’n grootheid in de filmwereld.” De oproep van Van Hoytema aan jonge filmmakers zoals Rick is om het analoge pad te bewandelen, hiermee wakkert hij de discussie aan tussen de digitale en analoge camera’s. Van Hoytema, benadrukt de unieke en emotionele waarde van Analoog. “Het is veel makkelijker dan je denkt en alles ziet er zoveel mooier mee uit,” verkondigt hij met passie.

Rick is groot fan van analoge camera, echter is het alleen niet zo makkelijk en haalbaar als iedereen denkt. “Het is wel heel leuk dat Hoyte dat verkondigd, maar de rolletjes waarmee hij filmt zijn heel erg duur. In Nederland hebben wij het budget hiervoor niet. Daardoor is het voor ons praktischer om voor een digitale camera te kiezen.” Maar mocht geld geen rol spelen zou Rick ook altijd voor ‘film’, oftewel een analoge camera kiezen. “Het beeld wat je kan creëren met een analoge camera is voor mij niet te vergelijken met digitaal.” Volgens Rick zijn de kleuren mooier, de lichtinval is beter en het dynamisch bereik is groter bij een analoge camera. “Op dit moment kan nog bijna geen één digitale camera op tegen een analoge camera”, stelt Rick tot slot.

Over de auteur

Bas de Kloet

Mijn naam is Bas de kloet, ik ben 21 jaar oud en ik studeer Journalistiek op de Hogeschool in Utrecht. Daarnaast werk ik ook als freelance filmmaker en editor, dit doe ik nu 2 jaar. Door deze combinatie ben ik erg geïnteresseerd in het maken van achtergrondverhalen, dit kan tekstueel zijn maar dit kan ook video zijn, denk hierbij aan documentaires bijvoorbeeld. - Ik heb al wel wat ervaring met het maken van documentaires, zo ben ik in 2022 in Tanzania geweest om daar een documentaire te maken over sport kleren doneren. Ook ben ik in 2023 naar Rwanda geweest om daar een documentaire te maken over een volleybal programma, die door middel van het programma sociale aspecten wilt beïnvloeden, denk hierbij een gender equality.