Het ‘spook’dorp Doel

Het ‘spook’dorp Doel

BELGIË- Op Youtube zie je steeds meer video’s van mensen die naar verlaten plekken gaan om daar op zoek te gaan naar geesten. Zo gebeurt dit ook in het bijna verlaten Belgische dorpje Doel. Het dorp wordt door toeristen gezien als een spookdorp, maar hoe vinden de bewoners dit en klopt het wel dat er op een verlaten plek paranormale activiteiten te vinden zijn?

Het dorp Doel kent een geschiedenis van onzekerheid en veel politieke discussies. In de jaren ’60 kwamen de eerste plannen om de haven van Antwerpen uit te breiden en een vernieuwing door te voeren in de kerncentrales. De plannen voor de haven bracht de positie van Doel in gevaar en nieuwkomers bleven weg. Daarnaast besloten veel Doelenaren zelf om het dorp te verlaten, wat er toe leidde dat in 1980 al veel huizen leeg stonden. Toch heeft er tot op de dag van vandaag nooit een uitbreiding van de Antwerpse Haven plaatsgevonden, maar er heerst nog veel onzekerheid voor de huidige twintig bewoners. In 2018 kwamen er namelijk toch weer plannen op tafel om de haven te gaan uitbreiden, maar nu ziet het ernaar uit dat de eerst huizen begin volgend jaar gerenoveerd gaan worden.

Als je door Doel loopt zie je om je heen leegstaande huizen die dicht gemaakt zijn met metalen platen en bespoten met graffiti. Het dorp heeft te maken gehad met vandalisme en brandstichting. Toeristen die door de straten kwamen racen met auto’s, omdat zij de gedachte hebben dat Doel een volledig verlaten spookdorp is. Toch wonen er dus nog twintig mensen. In de reportage beschrijven bewoners Sabine en Diederik hoe zij het vinden om nog in Doel te wonen, ondanks alles wat er in het dorp gebeurd is. ‘Ik heb wel eens oog in oog met dertig brede mannen gestaan, maar persoonlijk heb ik mij nog nooit onveilig gevoeld’, vertelt Diederik. Daarnaast verschillen zij van mening over de term spookdorp die aan Doel is gegeven.

Doel staat niet alleen bekend als spookdorp, maar mensen komen er ook naartoe om paranormale activiteiten waar te nemen. Urbex explorers, zijn mensen die naar verlaten plekken gaan om daar te fotografen en ook om de spanning van een verlaten plek te ervaren. Het uitoefenen van urbex is illegaal in België. In de reportage legt Urbex explorer Gert van Keulen uit hoe het is om een urbex explorer te zijn met een paranormale gave. Het is niet zijn intentie om naar een verlaten plek te gaan en daar entiteiten waar te nemen, maar dit gebeurt af en toe wel. ‘Als het voor mij teveel wordt, doe ik de deur gewoon dicht’, zegt Gert. Ook komt medium Martine Debaeke aan bod over haar kijk op de opkomende populariteit van het gaan naar verlaten plekken en daar proberen om entiteiten waar te nemen.

Over de auteur

Britt van Soldt

Britt van Soldt is tweedejaarsstudent aan de school voor journalistiek in Utrecht. Ze maakt elke woensdagavond radio bij Omroep HW als nieuwlezeres en is vier jaar lang het gezicht geweest van het Hoeksch Lyceum TV. Naast dat ze erg graag voor de camera staat is ze ook vaak te vinden achter de camera om al het moois van de wereld vast te leggen. Haar nieuwsgierigheid delen met de samenleving wil ze heel haar leven voortzetten ook al worden mensen hier soms een beetje moe van.