IJslandse gletsjer als President?

IJslandse gletsjer als President?

Photo by Mèng Jiǎ on Unsplash

Op 1 juni vinden de IJslandse presidentsverkiezingen plaats, en dit jaar staat er mogelijk een bijzondere kandidaat op de stembiljetten: de Snæfellsjökull-gletsjer. Angela Rawlings werkt samen met vijftig vrijwilligers aan de campagne ‘Snæfellsjökull fyrir forseta (Snæfellsjökull for President)’.

Rawlings omschrijft de campagne als een uitnodiging om te leren van de gletsjer, die zij ziet als een mentor: “We are watching this charismatic geographic phenomenon disappear. How might we learn from Snæfellsjökull as our mentor, as our elder, as the glacier transforms over the coming twenty-five years?” De kandidatuur stelt vragen over de rol van natuur in de IJslandse samenleving en de wereldgemeenschap.

De functie van de IJslandse president is voornamelijk ceremonieel, wat de Snæfellsjökull in staat stelt om symbolisch te dienen als een leider in klimaatbewustzijn.

De toekomst van de Snæfellsjökull-gletsjer

Volgens Rawlings ziet de toekomst van de natuur in IJsland er somber uit als er niets verandert: “By the time Snæfellsjökull is significantly melted in 2050, more than 1.2 billion people from 32 countries will face climate displacement.”

Ongeacht of de gletsjer daadwerkelijk op het stembiljet komt, heeft de campagne al plannen aangekondigd om de rechten van de natuur en klimaatactie te blijven bevorderen: “Whether or not Snæfellsjökull makes it onto the presidential ballot, Snæfellsjökull fyrir forseta has sizeable plans that we will announce in early May to continue positioning the rights of nature and climate action at the forefront of public and political discussions,” aldus Rawlings.

Rawlings sloot af met een boodschap over de noodzaak van ecocentrisme: “It’s time we shift our mindset from egocentrism to ecocentrism. Embrace transformation; it’s already arrived.”

Bekijk hieronder de explainer:

Over de auteur