De Week van de Mediawijsheid over online kwetsend gedrag: ‘Het achtervolgt je’

De Week van de Mediawijsheid over online kwetsend gedrag: ‘Het achtervolgt je’

Het gebruik van sociale media is in de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. Zo maken jongeren vandaag de dag steeds meer gebruik van sociale media dan tien jaar geleden. Echter, op sociale media is niet iedereen zich bewust van de situaties die zich voor kunnen doen. Vrijdag 10 november is de Week van de Mediawijsheid van start gegaan. In deze week wil Netwerk Mediawijsheid mediagebruikers op een leuke en informatieve manier kennis laten maken met veel voorkomende situaties op de ‘socials’.

 

Dit jaar staat de Week van de Mediawijsheid in het teken van online kwetsend gedrag, iets waar vooral veel jongeren last van kunnen hebben. ‘Het hoort bij de leeftijd, jongeren zijn vooral bezig met elkaar. Het is voor hun ontwikkeling belangrijk om bij de groep te horen’, vertelt psycholoog Merel Nederend. Zij is directeur van Stichting de Ster, een organisatie die jongeren helpt bij onzekerheden door grenzen aan te geven en een ruimte te bieden om over deze onzekerheden te praten. Zij ziet wat pesten, zowel fysiek als online, met jongeren doet. ‘Ik denk persoonlijk niet dat er een verschil zit tussen online en offline pesten’, legt Nederend uit. ‘Het enige verschil is dat online pesten iets heel openbaars is. Je kunt het een beetje vergelijken met iemand pesten met een megafoon in de aula. Je kunt het niet meer uit de weg. Daar komt bij, dat online pesten je ook achtervolgt, het pesten is niet meer beperkt tot bijvoorbeeld school.’

Ontwikkeling
Pesten onder jongeren is geen nieuw fenomeen, maar ook niet volledig onverklaarbaar. ‘Jongeren voelen zich snel aangesproken, in de pubertijd leren ze namelijk naar hun omgeving kijken. Kleine kinderen zitten nog niet in dat stadium en zijn zich nog niet bewust van wat er om hen heen gebeurt.’ Voor volwassenen geldt het tegenovergestelde weet Nederend. Zij zijn het stadium van onzekerheid al voorbij en denken minder na over wat hun omgeving van hen vindt. ‘Pubers zitten daar precies tussenin, ze beginnen met om zich heen kijken en letten heel erg op elkaar. Dit komt heel erg door die ontwikkelingsfase.’

Praten
Het doel van de Week van de Mediawijsheid is dit jaar bedoelt om het online kwetsende gedrag bespreekbaar te maken. ‘Zeker als er online gepest wordt ben je geneigd om het niet met mensen te bespreken, maar het is goed om het er juist met z’n allen over te hebben’, aldus Nederend.

Bekijk hieronder de videoreportage over het onderwerp van de Week van de Mediawijsheid van dit jaar, online kwetsend gedrag:

Over de auteur

Jens Noppen

Ik ben Jens Noppen (2004) en ik woon al heel mijn leven in regio Alphen aan den Rijn. Op dit moment studeer ik in Utrecht aan de School voor Journalistiek. Mijn interesses liggen zowel in de sport als bij grote maatschappelijke problemen en mijn doel binnen de journalistiek is dan ook om niet alleen zwaar beladen maar ook luchtig nieuws te maken. Bovenal wil ik mensen informeren over wat er in de wereld gebeurt. Ik wil de brug zijn die de maatschappij verbindt met de actualiteit.