Factcheck: Horror films kijken op jonge leeftijd zorgt voor blijvende angst

Factcheck: Horror films kijken op jonge leeftijd zorgt voor blijvende angst

Photo by Max Kleinen on Unsplash

Deze week zal in thema staan van Halloween, en de enge horrorfilms die daar bij komen kijken. Een kwart van de Nederlanders die jong horror films hebben gekeken hebben nog steeds angst voor horror. Kirsten Zijderveld heeft dit geschreven in een een artikel van het tijdschrift: Linda.

De Claim: ‘Een kwart van alle Nederlanders heeft blijvende angst overgehouden na het kijken van een horror film op jonge leeftijd’

Oordeel: Gedeeltelijk waar

Bron van de claim: In deze tekst verwijst Linda naar een onderzoek van pathé thuis, de bron van dit onderzoek is niet te achterhalen. Pathé Thuis, heeft het onderzoek niet vrijgegeven aan mij, en ook op het internet.

Waarom is dit niet of wel waar?  Dit nieuws word veel overgenomen door andere media, zo heeft BN de stem deze informatie van Pathé ook overgenomen. Het filmblad filmvandaag.nl heeft dit ook overgenomen. Echter kan je er wel je vraagtekens bij zetten of deze informatie wel echt waar is. Zo schrijven onderzoekers in het wetenshappelijke blad:”Human Communication Research” dat het kijken van horrorfilms op jonge leeftijd niet zo erg is als er geschetst wordt.

Onderzoek van Human communication Research: 

Ondanks er een algemeen beeld is dat enge televisie slecht is voor kinderen is hier weinig literatuur over te vinden. Na een meta- analyse        ( het vergelijken van vershillende onderzoeken over dit onderwerp) is eruit gekomen dat enge televisie, daar valt horror ook onder, een relatief kleine impact heeft op de emoties van de kinderen. Denk aan angst verdriet en slaapproblemen. Het onderszoek erkent wel dat kleine kinderen last kunnen hebben van enge televisie. Maar het is niet zo erg als dat het algemene beeld hierover schetst.

Het verhaal van de jeugdpsycholoog: 

Vivianne Eekhout heeft allerlei functies bekleed binnen de jeugdhulpverlening. Ze heeft nu een eigen praktijk genaamd ” De groene kinderpschycholoog”  Ze heeft dan ook veel intresse in kinderen en probeert ze dan ook altijd te begrijpen en zoekt altijd de rede achter bepaald gedrag van kinderen. Ze zegt dan ook dat het per kind verschilt in welke mate kinderen blijvend last houden van de angst. Zo ligt het aan de aanleg van het kind, elk kind heeft een ander niveau van emotionele gevoeligheid. “Wat de ene bang maakt kan voor een ander minder beangtigend zijn”. Kan het kind zichzelf kalmeren om bijvoorbeeld te zeggen van het is maar ketchup als hij/zij bloed ziet. De omgeving waarin het kind zich bevind tijdens het kijken van horror films is ook een factor die bepaald of er blijvende last angst ontstaat. Daarnaast is er ook een verschil tussen de leeftijd, zo begrijpen oudere kinderen alles beter en verwerken ze alles beter, dus hoe jonger je een horror film kijkt hoe groter de kans is dat je de angsten behoudt.

Conclusie

De claim die Kirsten Zijderveld heeft geschreven in Linda, dat gebaseerd is op het onderzoek van Pathé is niet heel sterk. Het zou kunnen kloppen dat een kwart van alle Nederlanders last van blijvende angst heeft, maar dat is nooit zeker te weten. Dat komt doordat het onderzoek waar deze claim over gaat nergens terug te vinden is. Er is amerikaans onderzoek waarin er word gezegd dat het kijken van enge televisie, waar horror ook onder valt wel meevalt. Het heeft relatief kleine impact op de emoties van de kinderen. Jeugdpschycholoog Vivinne zegt dat het heel erg verschilt per kind of en in welke mate er blijvende angst ontstaat. Mijn oordeel over deze claim is daarom dat het gedeeltelijk waar is.

Over de auteur

Joep Higler

Hey, ik ben Joep een enthousiaste journalist in opleiding! Ik ben nu bezig met mijn tweede jaar Journalistiek op de hogeschool van Utrecht. Ik ben een sportief type soms een beetje te sportief. Mijn hobby's zijn dan ook voetbal, hockey en tennis. Ik heb alle drie de sporten dan ook beoefend en wil daar dan ook iets mee doen in mijn journalistieke carrière. Ik heb geschreven voor dedomstedeling.nl dat is een site waar studenten hun items maken. Mocht u wat willen zien van mij hoor ik het graag! Vriendelijke groetjes, Joep