Op straat voor de toekomst: milieudefensie jong protest tegen klimaatverandering

Op straat voor de toekomst: milieudefensie jong protest tegen klimaatverandering

Winnie Oussoren was op haar 15e bezig met de klimaatbeweging, ze werd actief omdat zij één groot doel voor ogen had. Ze wilt de stem van jongeren vertegenwoordigen. Winnie is nu 21 en is trots om te zeggen dat zij al dit soort activiteiten en demonstratie mag bijwonen voor Milieudefensie Jong.

Kun je ons vertellen over de recente demonstraties waar Milieudefensie Jong bij betrokken was?
We zijn de laatste tijd actief geweest met verschillende demonstraties. Een opvallende was onze deelname aan de klimaatmars vorig jaar september. We stonden met duizenden jongeren en activisten om aandacht te vragen voor klimaatrechtvaardigheid en de dringende noodzaak om actie te ondernemen tegen klimaatverandering.

Wat is de belangrijkste boodschap die jullie tijdens de demonstratie willen over brengen?
We willen laten zien dat de jongere generatie zich ernstig zorgen maakt over de toekomst van onze planeet en dat we actie eisen van beleidsmakers en bedrijven om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en rechtvaardigheid te waarborgen voor degenen die het zwaarst getroffen worden door klimaatverandering.

Zijn er nog andere demonstraties of acties waar Milieudefensie Jong bij betrokken is geweest?
We zijn bezig met verschillende initiatieven. Een ander voorbeeld is onze protestactie bij een bedrijf dat verantwoordelijk is voor grootschalige ontbossing in een kwetsbaar natuurgebied. We hebben gedemonstreerd om de vernietiging van ecosystemen aan de kaak te stellen en bedrijven ter verantwoording te roepen voor hun destructieve praktijken.

Wat motiveert jullie om betrokken te blijven bij deze activiteiten?
Onze motivatie komt voort uit een diepgeworteld besef van urgentie en verantwoordelijkheid. We begrijpen dat de beslissingen die nu worden genomen over het milieu en het klimaat enorme gevolgen zullen hebben voor onze toekomst en die van komende generaties. Als jongeren voelen we de morele plicht om op te staan en te vechten voor een leefbare planeet voor iedereen.

Over de auteur

Bas de Kloet

Mijn naam is Bas de kloet, ik ben 21 jaar oud en ik studeer Journalistiek op de Hogeschool in Utrecht. Daarnaast werk ik ook als freelance filmmaker en editor, dit doe ik nu 2 jaar. Door deze combinatie ben ik erg geïnteresseerd in het maken van achtergrondverhalen, dit kan tekstueel zijn maar dit kan ook video zijn, denk hierbij aan documentaires bijvoorbeeld. - Ik heb al wel wat ervaring met het maken van documentaires, zo ben ik in 2022 in Tanzania geweest om daar een documentaire te maken over sport kleren doneren. Ook ben ik in 2023 naar Rwanda geweest om daar een documentaire te maken over een volleybal programma, die door middel van het programma sociale aspecten wilt beïnvloeden, denk hierbij een gender equality.