Forse toename incidenten antisemitisme

Forse toename incidenten antisemitisme

Cijfers van het CIDI laten zien dat het aantal antisemitische incidenten in Nederland fors is toegenomen sinds 7 oktober. Met 818% maar liefst. Het Israël-Palestina conflict is al jaren bezig en wanneer het oplaait is er telkens weer sprake van een toename in antisemitische incidenten, maar dat is nu dus nog sneller en heftiger dan ooit. 

In de nasleep van de aanval zijn er veel meldingen geweest van antisemitische incidenten die variëren van beledigende opmerkingen en bedreigingen tot fysieke aanvallen op mensen uit de Joodse gemeenschap en instellingen. Een voorbeeld hiervan is dat er recentelijk een rabbijn is aangevallen in het winkelcentrum van Utrecht Overvecht. De 66-jarige Aryeh Leib Heintz uit Utrecht zou op het hoofd geslagen zijn en uitgescholden.
De beelden van bewakingscamera’s van de confrontatie hebben niet laten zien dat de man de rabbijn sloeg. Er werd geduwd en omstanders hebben de man de winkel uitgezet.
De man die werd opgepakt wordt niet strafrechtelijk vervolgd. 

Een van de zorgwekkende aspecten van deze toename van antisemitisme is de verspreiding ervan via sociale media en online platforms. Sinds de corona pandemie is antisemitisme fors toegenomen. Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CiDi) meldde begin 2020 dat het in de dertig jaar dat het jodenhaat monitort nooit zulke hoge getallen kregen: 182 meldingen, met de aantekening dat het meeste niet eens gemeld werd en social media buiten beschouwing wordt gelaten. Terwijl juist hier het probleem zo groot is geworden.

Sinds de ontwikkelingen in de Gazastrook van 7 oktober is dit nog verergerd. Er heerst hierdoor erg veel angst en onrust onder de Joodse Nederlanders.

Ethan Ben Gershon over het leven als Joodse Nederlander. 

Over de auteur

Ify Nnadi

Ify Nnadi is een 18-jarige student aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ify heeft een breed interesseveld en schrijft graag over sociaal-maatschappelijke onderwerpen.