Doel: van bruisende plaats in Oost-Vlaanderen naar vervallen spookdorp

Doel: van bruisende plaats in Oost-Vlaanderen naar vervallen spookdorp

Het Belgische plaatsje Doel beschikt over een rijke geschiedenis. Tijdens de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was Doel een bruisend en levendig dorp dat bekend stond om zijn schilderachtige charme en levendige gemeenschap. Hedendaags is Doel echter vervallen tot een spookdorp. Dit omdat het plaatsje volgens de Belgische regering in de weg lag voor het uitbreiden van het havengebied van Antwerpen.

Doel, gelegen aan de oevers van de Schelde, was de ideale plaats om in de 17e en 18e eeuw te ontpoppen als een welvarend handelscentrum. De haven speelde een grote rol in de economische ontwikkeling van dit gebied. Het dorpje beschikte over een hechte gemeenschap met levendige markten waar handelaren en ambachtslieden hun waren konden verkopen. Daarbij werd in Doel ook veel waarde aan cultuur gehecht, dit uitte zich in de kerken en molens die in de plaats te vinden waren.

Zoals gezegd was het sociale leven in Doel erg hecht. In de lokale cafés en herbergen van Doel kwamen bewoners en bezoekers samen voor de gezelligheid van een klein dorp. In Doel werden ook traditionele festivals en evenementen georganiseerd, dit waren de hoogtepunten van het jaar. Hier kwamen inwoners samen in muziek en dans.

Een bekend fenomeen is de omliggende natuur van Doel. Deze natuur bestaat uit veel polders, dit in combinatie met de nabijheid van de Schelde zorgde voor prachtige landschappen waar schilders en dichters door getrokken werden. Het behoud van de polders was ook een belangrijk punt in de strijd om Doel die in de jaren 90 van de 20e eeuw zou gaan beginnen.

Het lot van Doel veranderde namelijk drastisch tegen het einde van de 20e eeuw. Er werden plannen voor de uitbreiding van de Antwerpse haven en de bouw van een nucleaire centrale opgesteld. Deze plannen leidden tot het gedwongen vertrek van de meeste inwoners. Het inwonersaantal van Doel ging van ruim 1400 naar slechts een tiental vandaag de dag. Door het vertrek van veel inwoners begon het dorp snel in verval te raken.

Tegenwoordig staat Doel dan ook vooral bekend als een spookdorp. De huizen en straten zijn verlaten, er is weinig meer terug te zien van wat Doel ooit was. Voor de (oud) inwoners die nog altijd strijden voor gerechtigheid is het belangrijk om de herinnering aan het bruisende dorp dat Doel ooit was levend te houden.

In onderstaande audioreportage wordt dieper ingegaan op de kwestie rondom Doel. Daarbij komen gerechtigheidsstrijders en mensen die het plaatsje nog altijd bewonen aan het woord.

Over de auteur

Amanda Ankersmit

Mijn naam is Amanda Ankersmit, ik ben in 2002 geboren te Ede. Terwijl ik opgroeide merkte ik dat ik een brede interesse had voor veel uiteenlopende onderwerpen, en graag tot op details wilde weten hoe dingen in elkaar steken. Daar kwamen vaak veel vragen aan mijn ouders bij kijken, die daar op hun beurt vaak geen antwoord op wisten. Die brede interesse is doorgezet naarmate ik ouder werd, en een grote reden dat ik journalistiek ben gaan studeren aan de Hogeschool Utrecht. Nu probeer ik die antwoorden te vinden om er vervolgens een mooi verhaal van te maken, zodat iedereen met interesse het ook weet.