Botswana boos op jachttrofee verbod Verenigd Koninkrijk

Botswana boos op jachttrofee verbod Verenigd Koninkrijk

Botswana is boos dat het Verenigd koninkrijk een importverbod heeft doorgevoerd voor jachttrofeeën. In Botswana is de jacht op groot wild namelijk niet meer verboden en kun je zelfs een vergunning aanvragen om een groot dier neer te schieten. Volgens hun hebben ze namelijk last van een “Olifantenplaag” en is de jacht soms nodig.

Botswana heeft een van de grootste Olifant populaties van de wereld. In het land hebben ze namelijk rond de 130.000 Olifanten rondlopen. De populatie is volgens de Botswanen een bedreiging omdat ze steeds meer in aanraking komen met de eigen bevolking. Gewassen worden vertrapt, mensen worden aangevallen en er wordt drinkwater opgedronken.

Daarom besloot de Botswaanse regering in 2019 dat ze jachtvergunningen gingen uitdelen aan mensen die een Olifant willen neerschieten. Iemand kan 50.000 euro neerleggen om een reis te plannen naar Botswana en een Olifant neer te schieten. De vergunning wordt uitgedeeld aan zo’n 300 mensen per jaar en er worden alleen oudere mannetjesolifanten neergeschoten.

Doordat het Verenigd Koninkrijk nu een verbod op het importeren van jachttroffeeën heeft doorgevoerd (denk aan ivoor en dierenhuiden) is de Botswaanse regering niet blij. Volgens de regering is Botswana een van de meest succesvolle landen op het gebied van de bescherming van wilde dieren en werkt de regel contraproductief. Ze noemen de nieuwe regel van het Verenigd Koninkrijk “koloniale inmenging”.

Marjo Hoedemaker werkte 60 jaar in dierenpark Amersfoort en is oprichter van de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation. Hij komt op voor het belang van de Olifant en gaat het gevecht aan met stropers. Volgens Hoedemaker is het logisch dat Botswana niet blij is met de beslissing en begrijpt ze wel.

Wij gingen tijdens onze talkshow van Studio Vrijdag in gesprek met Hoedemaker over het olifanten probleem van Botswana.

Over de auteur