Emma Evelein: “Doe een keer geen koffie in de melk en doe de kaas weg van je brood”

Emma Evelein: “Doe een keer geen koffie in de melk en doe de kaas weg van je brood”

Vorige week vrijdag waren de uitreikingen van de gouden kalveren. Emma Evelein won de prijs voor beste korte film en deed tijdens haar speech een opmerkelijke uitspraak. Ze zei namelijk dat er per jaar twee miljoen aan kalveren in Nederland en België naar het slachthuis gaan. Dit komt doordat er een overschot is in de melkindustrie. “Ik zou graag deze gouden kalveren willen vieren en morgenochtend die van vlees en bloed door een keer geen koffie in de melk te doen en door het kaas weg te doen van je brood.”

Partij van de Dieren heeft deze speech ook gerepost op hun instagrampagina met de context “Emma Evelein won een gouden kalf en droeg die op aan 2 miljoen kalfjes die jaarlijks naar het slachthuis gaan, als afdankertje aan de melkindustrie.”

 

Onderzoek

Ik heb aan de hand van deze speech twee dingen gefactcheckt. Een daarvan is de 2 miljoen kalveren die in Nederland en België geslacht worden. Dit is makkelijk te achterhalen door naar cijfers op het CBS, de statistieken vanuit Nederland en StatBel, de statistieken vanuit België. Ook heb ik gekeken of het echt effect heeft om geen melk in je koffie te doen of geen kaas te nemen tijdens je ontbijt. Dit was alleen moeilijk te meten omdat iedereen een andere hoeveelheid neemt. Ik heb dus als basis een glas melk van 330 ml genomen. Ik ben hiermee in gesprek gegaan met een deskundige van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. In ons gesprek hebben we het gehad over hoeveel melk er nodig is per koe. Na een kwartier gesproken te hebben zijn we tot een uiteindelijke conclusie gekomen.

Heeft Evelein gelijk?

De 2 miljoen kalveren die per jaar geslacht worden in Nederland en Belgie was enigszins makkelijk te onderzoeken. De cijfers bij het CBS en StatBel zijn duidelijk. In Nederland worden jaarlijks 2 miljoen kalveren geslacht en in Belgie 700.000 kalveren per jaar. Je kan hiermee dus concluderen dat er alleen al in Nederland 2 miljoen geslacht worden. Samen met Belgie erbij maakt dit dus 2.7 miljoen, een aanzienlijk groter aantal dus.

De vegan deskundige heeft me verteld dat een koe in zijn gehele leven 100.000 liter aan melk produceert. Dit is een groot aantal als je beseft dat een koe gemiddeld 6 jaar leeft. We zijn tot de conclusie gekomen dat als je iedere dag een glas melk laat staan je dit 800 jaar moet doen om een koeienleven te redden.

Conclusie

Uit de factcheck is gekomen dat Emma Evelein in haar uitspraak deels gelijk heeft. De 2 miljoen koeien waar ze over sprak is nog groter, namelijk 2.7 miljoen. Aangezien ze met de speech probeert mensen te informeren en activeren had ze dit cijfer verder mogen overdrijven. Geen melk in je koffie doen en kaas aan de kant schrijven heeft aan de hand van het onderzoek niet heel veel zin. Je zou voor 800 jaar een glas melk moeten laten staan om maar één koeienleven te sparen. Zo lang leven mensen niet, maar als veel mensen deze acties zouden ondernemen kan je wel degelijk invloed uitoefenen.

Kijk de explainer video voor nog meer informatie:

Over de auteur