Factcheck: Gen Z is niet lui, maar zoekt balans tussen werk en privé

Factcheck: Gen Z is niet lui, maar zoekt balans tussen werk en privé

‘Gen Z wil niet meer 40 uur werken: ‘Er moet ruimte zijn voor persoonlijke ontwikkeling’’ is de titel van het artikel van hartvannederland.nl dat op 22 maart 2024 werd geplaatst. Generatie Z, of terwijl de mensen die zijn geboren tussen 2000 en 2015, wil meer tijd om zichzelf ook op privégebied te ontwikkelen, stelt Gen-Z-kenner Jos Ahlers in het artikel.

In het artikel wordt gesproken over ‘generatie Z’, beter bekend als ‘gen Z’, die steeds meer werkloos zouden zijn. Dit schrijft Hartvannederland gebaseerd op cijfers van het CBS. Esther van Veldhoven, eigenaresse van een kapperszaak, verteld dat ze geen personeel meer kan krijgen in het weekend. Waarbij dit werk vroeger door jonge meiden werd gedaan, zijn zij nu niet meer te krijgen.

Later in het artikel stelt Gen-Z-kenner Jos Ahlers dat Gen-Z meer tijd wil om zichzelf ook op privégebied te ontwikkelen. De uitspraak uit de titel ‘Gen Z wil niet meer 40 uur werken’, komt verder niet in het artikel voor. ‘misschien is het tijd dat het economisch systeem zich aanpast, want ondernemingen hebben hun verdienmodel afgestemd op goedkope jongeren. Het spreadsheetje komt nu niet meer uit’, aldus Jos Ahlers tegen Hartvannederland. Of onze economie er écht op achteruit zou gaan door de ‘niet-werkende’ jeugd is nog maar de vraag. Is het überhaupt wel waar dat de jeugd niet meer 40 uur wil werken? En nu al liever vrije tijd heeft, dan een bijbaantje?

De jeugd en een bijbaantje

Uit een onderzoek van de OESO blijkt juist dat jonge mensen in Nederland hard en veel werken, en vaak ook nog voor te weinig geld. 76 procent van de 15- tot 25-jarigen in Nederland werkt. Hiermee staat Nederland op nummer één van alle westerse landen. Ver boven het Europese gemiddelde van 35 procent.

Gen Z lui?

Kim Jansen is werkzaam bij Generations at Work. Ze is sociaal psycholoog en heeft zich gaandeweg ontwikkeld tot generatie expert. Of Gen Z lui zou zijn? ‘Genenatie Z is helemaal niet lui, maar juist heel ambitieus,’ zegt Kim Jansen, ‘men denkt dat Gen Z het meeste parttime werkt, maar dit is juist dé generatie die van alle werkende mensen percentueel gezien het meeste fulltime werkt’, zegt Kim Jansen. De oudere generaties zijn in een arbeidsmarkt terecht gekomen waar fulltime werken de norm was, inmiddels werken Generatie X en Generatie Y (de Millennials) meer parttime. ‘Redenen hiervoor kunnen zijn dat zij al een lange tijd hebben gewerkt en kinderen hebben,’ verteld Kim Jansen, ‘gen Z heeft wat dat betreft geen reden om part time te gaan werken.’

Opvoeding

Maar redenen om wat minder te werken? Die zijn er voor Gen Z’ers genoeg. Nina Hoek van Dijke is Jongerenexpert, en spreekt over de rol van de ouders van generatie Z. ‘Gen Z is opgevoed door Gen X. Jongeren zien steeds vaker dat hun ouders van rond de 40 à 50 jaar een burn-out krijgen door het vele harde werk dat zij leveren. Gen Z wil dit voorkomen en is daarom erg opzoek naar balans tussen werk en privé.’ Dit is te zien bij Gen Z’ers die beginnen aan een vast baan, maar ook jongeren zoeken de balans tussen hun bijbaantje, school en vrije tijd.

‘Ik werk om te leven, maar leef niet om te werken’

Een onderzoek van Randstad dat begin dit jaar uitkwam constateerde dat vooral Generatie Z, meer nadruk leggen op persoonlijke waarden en een gezonde werk-privébalans. ‘Ik werk om te leven, maar leef niet om te werken’ is volgens Nina Jansen een uitspraak die gen Z volledig belichaamd. Generatie Z wil graag een leuk leven en heeft veel passie voor sport, hobby’s en vakantie.

Krapte op de arbeidsmarkt

We hebben op het moment veel personeel nodig door de huidige krapte op de arbeidsmarkt. De groep jongeren wordt kleiner en de groep gepensioneerde wordt steeds groter. ‘Als deze kleine groep jongeren niet altijd 40 uur wil draaien wordt het een heel complex verhaal’, verteld Kim Jansen. ‘Het verdienmodel moet zich aanpassen, een hoop bedrijven zijn niet zo bij de tijd en daar gaat het met werven van personeel al mis.’

Gen Z stelt grenzen voor zichzelf als werknemer en komen hierin voor zichzelf op. De banen liggen tegenwoordig voor het oprapen, waardoor ze veel eisen kunnen stellen aan de werkgever. Is iets niet leuk? Dan heeft gen Z, bewijs van spreken, morgen nog een andere baan. Daarom is het volgens Kim Jansen belangrijk dat werkgevers de talenten van Gen Z’ers benutten. ‘Generatie Z heeft behoefte aan zichzelf ontwikkelen, uitdaging, leuk werk en leuke collega’s en brengen graag wat bij aan de maatschappij’.

Generatiekloof van alle tijden

Een negatieve kijk van de ouderen op de jeugd zul je altijd behouden. ‘Er is altijd al spraken geweest van een generatiekloof. Al eeuwenlang beoordelen we jongeren in negatieve hoedanigheid. Dat is van alle tijden’, zegt Nina Hoek van Dijke. ‘Ik ben positief over de jonge mensen, zij zijn de toekomst. Elke generatie ziet mogelijkheden om het anders te doen en daardoor blijft ons systeem in beweging’.

Al met al is generatie Z op het moment keurig netjes aan het werk met z’n allen. Maar liefs 76 procent van de 15- tot 25-jarigen in Nederland is werkzaam. Generatie Z is een andere generatie als die voor hen, ze zijn niet persé lui, maar vinden meer belangrijk dan alleen werk. Ze hebben inderdaad meer behoefte aan persoonlijke ontwikkeling dan generaties voor hen. Of de jeugd niet meer 40 uur wil werken? Dat is lastig te stellen, aangezien de meeste gen Z’ers nog studeren.

Over de auteur

Dionne Rutte

Hi! Mijn naam is Dionne Rutte. Ik ben 19 jaar en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik vind Utrecht een mega leuke stad om te studeren, voor nu woon ik nog in Apeldoorn. Ik ben geïnteresseerd in mijn medemens. Mijn grote passie is het verwerken van inspirerende gesprekken in een artikel. Ik hou dus erg van schrijven, daarentegen vind ik video’s maken nóg leuker. Ik ben enthousiast over mijn opleiding en wil graag nog meer leren over het journalistieke vak.