Onderzoek van de Universiteit Utrecht wijst uit: ‘ Een eenvoudigere troonrede wordt beter begrepen en gewaardeerd’

Onderzoek van de Universiteit Utrecht wijst uit: ‘ Een eenvoudigere troonrede wordt beter begrepen en gewaardeerd’

Foto: Justus van der Wal

Uit onderzoek van taalkundigen Leo Lentz en Henk Pander Maat blijkt dat een troonrede in eenvoudige taal over het algemeen veel meer wordt gewaardeerd dan hoe de toespraken nu worden gehouden. De onderzoekers van de Universiteit Utrecht herschreven de troonrede van 2022, die door proefpersonen als positiever en beter te begrijpen werd beschreven.

Een groep van honderd proefpersonen beluisterde de originele versie, en honderd anderen beluisterden de aangepaste versie. De groep die de simpele troonrede beluisterde begreep niet alleen de inhoud beter, maar beoordeelde de tekst ook positiever dan de andere groep. De onderzoekers veranderden inhoudelijk niets aan de tekst, maar gaven wel een uitleg bij lastige woorden.

De meeste troonredes zijn te moeilijk

De inhoud is per jaar anders, maar troonredes hebben een vrij constant moeilijkheidsniveau: de troonrede van 2022 was ongeveer even moeilijk geschreven als die van de drie jaren daarvoor. Dat bleek uit een analyse met LiNT, een softwaretool ontwikkeld aan de Universiteit Utrecht. Het onderzoek zegt dus iets over troonredes in het algemeen.

De troonrede dit jaar

De troonrede van dit jaar wordt alweer volop onderzocht. StudioVrijdag sprak met Justus van der Wal, die aanwezig was bij de troonrede in de Koninklijke Schouwburg en docent Nederlands Rozemarijn Swijnenburg, die reageert op het taalgebruik van de koning.

De interviews:

Over de auteur

Nick Gerards

Hoi! Ik ben Nick Gerards, 19 jaar en ik kom uit Ermelo(Gelderland). Ik ben nu bezig aan mijn tweede jaar op de opleiding journalistiek nadat ik eerder mijn Havo diploma heb gehaald op het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk. Schrijft en verteld vooral over sport en politiek.