In de voetsporen van 1438 afgevoerde mannen: Kamp Amersfoort herdenkt grootste deportatie

In de voetsporen van 1438 afgevoerde mannen: Kamp Amersfoort herdenkt grootste deportatie

Kamp Amersfoort, vroeger

1438 mannen werden op 11 oktober 1944, vanuit Kamp Amersfoort, gedwongen gedeporteerd naar vernietigingskampen in de rest van het Duitse Rijk. 79 jaar later herdenkt het Kamp, inmiddels een herdenkingsmuseum, de grootste deportatie in de geschiedenis van het kamp. Met een stille tocht, die de route volgt van deze 1438 mannen, naar het Centraal Station.

De editie vond zes jaar geleden voor de eerste keer plaats. Floris van Dijk, hoofdonderzoeker van het nationaal monument Kamp Amersfoort, legt uit hoe dit tot stand kwam. ‘We hadden het gevoel dat er wat gedaan moest worden aan (herdenking van, red.) het idee dat er zo veel mensen op transport werden gezet’, vertelt hij vooraf aan de stille tocht. ‘In het kamp hebben uiteindelijk 47.000 mannen vastgezeten, 652 zijn in het kamp vermoord. Maar van het restant werd het grootste deel op transport gezet.’

Kamp Amersfoort was tijdens de Tweede Wereldoorlog een straf- en doorgangskamp in Leusden, vlakbij Amersfoort. Het is in 1941 door de Duitse bezetter in gebruik genomen, en is de langst operationele concentratiekamp in Nederland. In het kamp werden naast duizenden Joden, verzetsstrijders, communisten, gijzelaars en jehova’s getuigen, ook een paar honderd Amerikaanse staatsburgers én 100 Sovjet-krijgsgevangen gehouden. Op de plek, waar 24 van deze krijgsgevangen begraven waren, staat nu het monument Koedriest.

Verhalen

Kamp Amersfoort is de afgelopen jaren veel bezig geweest met het verzamelen van verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Veel nabestaanden van slachtoffers dragen hier veel bij aan.

Beluister hieronder de reportage over de stille tocht, waar ook gesproken wordt met een van deze nabestaanden.

Over de auteur