Woningmarkt in crisis; verkiezingen vragen om actie

Woningmarkt in crisis; verkiezingen vragen om actie

Het tekort aan woningen blijft maar toenemen. Het woningtekort komt nu uit op 390 duizend woningen. Volgens de prognose van ABF Research in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt de krapte op de woningmarkt pas in 2028 minder. De krapte op de woningmarkt houdt menig inwoner van Nederland bezig. Dat blijkt ook uit een onderzoek van I&O Research. Deze verkiezingen is wonen één van de belangrijkste verkiezingsthema’s. 

Voor 70 procent van de kiezers is het thema woningmarkt belangrijk. Ze baseren hun keus dus op de standpunten van partijen over de woningnood. Dat merkt ook hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. Op aanvraag van het Nieuw Sociaal Contract heeft hij een advies opgesteld voor het aankomende kabinet om de woningcrisis op te lossen. Want de spanning op de woningmarkt ziet de hoogleraar ook steeds groter worden. ‘Sinds de vorige crisis in 2008 zijn we aanzienlijk minder woningen gaan bouwen en de bevolking groeit snel. Dus veel vraag, weinig aanbod,’ aldus Boelhouwer. Hij adviseert politieke partijen een langetermijnvisie te ontwikkelen en dat ook uitvoerbaar te maken met subsidies en bestemmingsplannen.

Alternatieve manieren van wonen zoals woningen splitsen, Tiny houses, modulaire woningen en chalets achter in de tuin worden steeds populairder. Het is ook een manier om op korte termijn wat spanning van de woningmarkt af te nemen. In Olst wordt bijvoorbeeld een alternatieve, duurzame en circulaire wijk gerealiseerd. De Olstergaard focust zich op een gemeenschapsgevoel, duurzaamheid en kleiner wonen. Hierdoor voor velen een uitkomst als het aankomt op de woningnood.

Verslaggever Merle sprak met Peter Boelhouwer en Sarah de Groot, huiseigenaar in Olstergaard, over de woningmarkt in Nederland.

Over de auteur

Merle Anema

Merle Anema (2003) is student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid gaat ze op pad. Haar passie is het delen van inspirerende verhalen. Ze is constant op zoek naar nieuwe uitdagingen in haar studie om zichzelf optimaal te ontwikkelen.