Hobby winterzwemmen een boost voor je vitaliteit

Hobby winterzwemmen een boost voor je vitaliteit

Rillend van de kou aan de waterkant staan en dan nog het ijskoude water in moeten. Je moet het maar kunnen zo’n hobby als winterzwemmen. Het Centrum voor Koudetraining organiseert trainingen om cursisten veilig en verantwoord te leren winterzwemmen. In de Maarsseveense plassen waagden 4 studenten zich aan het winterzwemmen. 

Winterzwemmen is overgewaaid uit Rusland. Koudetraining maken in Rusland en Oekraïne al eeuwenlang deel uit van het dagelijks leven. Het ijswater maakt de mens harder vinden ze in de oude Sovjet gebieden. Door het hele land zijn zogenaamde Walrusclubs opgericht waarbij groepen meerdere keren per week bij elkaar komen om in ijswater te zwemmen.

Het is een traditie om vitaler en weerbaarder te worden door de stressprikkels die het immuunsysteem ontvangt door de extreme kou. Het immuunsysteem wordt wakker, je krijgt een betere doorbloeding en metabolisme wordt versnelt. Verder wordt je mentaal fitter door een kou shock. Er is veel discipline en actiebereidheid nodig om het water in te stappen. Door het toch te doen wordt de mentale weerbaarheid groter.

Het winterzwemmen is vaak in combinatie met ademhalingstraining. Als je je ademhaling reguleert en hierdoor de rust houdt, kan je ontspannen in het koude water blijven zitten. In het Centrum voor Koudetraining, opgezet door Vincent Feith, worden de cursisten hierin getraind. Door bewust te blijven ademen kan je langer in het water blijven. Bekijk hier de ervaring van een spoedcursus winterzwemmen.

Over de auteur

Merle Anema

Merle Anema (2003) is student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid gaat ze op pad. Haar passie is het delen van inspirerende verhalen. Ze is constant op zoek naar nieuwe uitdagingen in haar studie om zichzelf optimaal te ontwikkelen.