David Bowie’s “Lazarus” het emotioneel verhaal achter zijn ziekte.

David Bowie’s “Lazarus” het emotioneel verhaal achter zijn ziekte.

David Bowie’s iconische nummer “Lazarus” dat uitgebracht werd als onderdeel van zijn album Blackstar dat volgde in 2016, blijkt een diep persoonlijke boodschap te dragen over zijn worsteling met kanker. De songtekst, doordrenkt met betekenissen die verder gaan dan oppervlakkige interpretaties, geeft inzicht in de emotionele reis van de legendarische artiest.

Met regels als “Look up here, I’m in heaven / I’ve got scars that can’t be seen,” lijkt Bowie zijn innerlijke gevecht te onthullen, waarbij hij zijn pijn en strijd tegen een onzichtbare vijand beschrijft. Het herhaalde refrein, “Look up here, man, I’m in danger / I’ve got nothing left to lose,” lijkt te verwijzen naar Bowie’s bewustzijn van zijn fragiele gezondheidstoestand en zijn naderende dood.

De video van David Bowie’s  “Lazarus” biedt extra inkijk op het lied. In het eerste frame van de video toont Bowie, gekluisterd aan een bed, waarbij zijn ogen bedekt zijn met verband waarop knopen zijn genaaid om ogen te vertegenwoordigen. Bowie spreekt alsof hij vanuit het hiernamaals praat. In de zin- “dropped my cell phone down below” laat David Bowie het materiële achter.

Het nummer eindigt met een krachtig refrein: “Just like that bluebird, I’ll be free”. Dit refereert aan het gedicht van Charles Bukowski’s “Bluebird” over een mooie vogel gevangen in een man’s hart. De blauwe vogel staat voor jezelf die je verborgen houdt voor de rest van de wereld. David Bowie lijkt zijn naderende dood te accepteren door naar dat gedicht te verwijzen.

Vrij weinig mensen wisten op het moment van uitbrengen over de worsteling van David Bowie met kanker. Nadat hij een week na de release van zijn album overleed schokte dat de wereld. Hoewel Bowie niet meer onder ons is, blijft “Lazarus” een krachtig eerbetoon aan zijn nalatenschap en zijn vermogen om een onuitwisbare indruk achter te laten.

Over de auteur

Thijs Wiegman

Thijs Wiegman (2003) is een Tweede jaars student journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Zijn ambities liggen in de hoek van het onderzoek en oorlog journalistiek. Elke zaterdag is Thijs te vinden op het Markermeer om te zeilen. Ook heeft hij een passie voor het maken van muziek.