Salariskloof tussen mannen en vrouwen gegroeid naar 7,4%

Salariskloof tussen mannen en vrouwen gegroeid naar 7,4%

Percentage sign on top of coin stacks before blue financial graph. Horizontal composition with copy space. Business and finance concept.

De salariskloof tussen mannen en vrouwen in Nederland is de afgelopen periode gegroeid, volgens een onderzoek van Nyenrode Business Universiteit en Intermediair. In 2021 bedroeg de kloof nog 5%, maar nu is deze gestegen tot 7,4%, wat neerkomt op bijna 50% toename. Mannen zagen hun salarissen met 16,4% stijgen sinds 2021, terwijl vrouwen een groei van slechts 9,1% zagen.

Er zijn verschillende verklaringen voor deze groeiende kloof. Onderzoeker Jaap van Muijen suggereert dat vrouwen mogelijk minder veeleisend zijn tijdens salarisonderhandelingen en eerder genoegen nemen met lagere salarissen. Aan de andere kant suggereert Babette Pouwels, onderzoekster voor het College voor de Rechten van de Mens, dat vrouwen wel eisen stellen maar dat werkgevers vaker geneigd zijn om de eisen van mannen te accepteren.

Uit de recente cijfers blijkt dat de echte oorzaak van de groeiende loonkloof nog niet definitief kan worden vastgesteld. Het lijkt erop dat zowel individuele keuzes als structurele discriminatie een rol spelen in deze ongelijkheid op de arbeidsmarkt. In de volgende korte explainer wordt het nog eens uitgelegd.

Over de auteur

Philip Buwalda

Ik ben Philip Buwalda, 20 jaar, woonachtig in Deventer en geboren in Utrecht. Al vanaf jonge leeftijd ben ik vooral geïnteresseerd geweest in twee verschillende onderwerpen: sport en muziek. Dit zijn dat ook mijn twee passies in de journalistiek. Als reporter werken voor een sportzender, commentaar geven bij sportwedstrijden, radio maken of schrijven over deze onderwerpen zijn verschillende dingen waar ik echt passie voor heb.