Diabetesmedicijn Ozempic als afslankmiddel

Diabetesmedicijn Ozempic als afslankmiddel

BUITENLAND- In België heeft een opmerkelijke ontwikkeling plaatsgevonden rondom het diabetesmedicijn Ozempic. Het medicijn is oorspronkelijk bedoeld voor de behandeling van diabetes type 2. Het wordt echter nu gebruikt als afslankmiddel door mensen die geen diabetes hebben.

De populariteit van Ozempic als afslankmiddel is onder de aandacht gekomen, mede dankzij het publieke toekennen van het gebruik door invloedrijke figuren zoals Gert Verhulst, bekend van het Belgische televisieprogramma “Samson en Gert,” en de bekende realityshowmakers: de Kardashians. Deze aan beroemdheden verbonden trend heeft echter geleid tot een schaarste van het medicijn in veel Belgische apotheken, met enige meldingen over mogelijke gezondheidsrisico’s die het medicijn met zich meebrengt, waaronder een verhoogd gevaar voor ernstige maagproblemen.

In reactie op deze situatie overweegt de Belgische minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, dringende maatregelen om het misbruik van Ozempic terug te dringen. Zijn bezorgdheid richt zich op het ervoor zorgen dat degenen die het medicijn het meest nodig hebben, zoals patiënten met diabetes type 2 en ernstige obesitas, te allen tijde toegang moeten hebben tot dit medicijn.

Ondanks de aankondiging van de minister zijn er meldingen dat Belgische burgers de landsgrenzen overschrijden om dit populaire afslankmiddel te bemachtigen. Het creëren van restricties lijkt echter noodzakelijk, met de nieuwste uitspraak van Minister Vandenbroucke: “Ozempic enkel voorbehouden voor patiënten met diabetes type 2 en patiënten met ernstige obesitas.”

Deze ontwikkelingen roepen vragen op over de grens tussen medisch gebruik en het in dit geval gebruik ‘puur voor het afvallen’ van dit medicijn. Het in achting nemen van de gezondheid van de bevolking is natuurlijk van belang in dit soort situaties.

In de onderstaande reportage vertellen toxicoloog Jan Tytgat en apotheker Tina de Smedt wat de werking van Ozempic nou eigenlijk is en hoe apothekers omgaan met de schaarste van het medicijn. Zij staan als specialisten nauw in contact met de ontwikkelingen omtrent Ozempic.

Over de auteur

Philip Buwalda

Ik ben Philip Buwalda, 20 jaar, woonachtig in Deventer en geboren in Utrecht. Al vanaf jonge leeftijd ben ik vooral geïnteresseerd geweest in twee verschillende onderwerpen: sport en muziek. Dit zijn dat ook mijn twee passies in de journalistiek. Als reporter werken voor een sportzender, commentaar geven bij sportwedstrijden, radio maken of schrijven over deze onderwerpen zijn verschillende dingen waar ik echt passie voor heb.