Waterproblemen bedreigen het leven van kinderen in Bangladesh

Waterproblemen bedreigen het leven van kinderen in Bangladesh

Unsplash - Chamika Jayasri

In Bangladesh hebben veel kinderen te maken met een gebrek aan schoon drinkwater. Wereldwijd heeft één op de drie kinderen, zo’n 739 miljoen in totaal, last van te weinig water. In Zuid-Azië, inclusief Bangladesh, hebben 347 miljoen kinderen onder de 18 jaar hiermee te maken, en dat aantal kan tegen 2050 nog eens met 35 miljoen stijgen. Toch ligt het waterprobleem in Bangladesh erg ingewikkeld.

Tekort aan schoon drinkwater

Bangladesh is een land dat veel problemen heeft met water. Het land ligt laag en overstroomt regelmatig. Dat het land vaak overstroomt komt mede doordat het een ontwikkelingsland is. Er is te weinig geld om het land goed te beschermen tegen water. Hoewel er dus een overschot is aan water, blijkt er nog steeds een tekort aan schoon drinkwater te zijn. 

Door klimaatverandering stijgt het zoute zeewater, waardoor het landinwaarts trekt en er een overstroming plaatsvindt. Hierdoor wordt het steeds moeilijker schoon drinkwater te innen, dit is slecht voor de gezondheid. Dat het drinkwater wordt besmet ligt aan de ondiepe putten. Hierdoor komt de stof Arseen in het drinkwater. Ook door de hoge bevolkingsdichtheid wordt het water vervuild. Dit komt vooral door grote industrieën en slechte waterzuivering.

Bangladesh heeft veel regen, maar het water is dus vaak vies. Mensen zijn gedwongen water te halen uit regenplassen. Hierdoor stijgt het aantal zieken. Vooral ziektes zoals buikgriep zijn een gevaar voor de kinderen. Volgens Unicef worden vijf op de tien kinderen ziek door gebrek aan schoon water, en sommigen overlijden zelfs voor hun vijfde verjaardag. 

Waterputten

Om schaarste van het schone drinkwater gedeeltelijk op te lossen, worden er op steeds meer plekken waterzuiveringsinstallaties gebouwd en wordt er hulp geboden door middel van regenwatertanks. De meest geschikte plaatsen voor de waterputten worden door deskundigen vastgesteld. Voor de hygiëne worden de waterputten overdekt en worden ze voorzien van handpompen. Op deze manier krijgen mensen toegang tot schoon drinkwater. Wanneer er een geschikte plek wordt gevonden, begint de boring van de watercentrale. Afhankelijk van de grootte van het project, kan de duur verschillen tussen de 6 en 18 maanden. 

Verslaggeefster Anna Schreurs ging langs Islamic Relief, zij zetten zich in voor een wereld waarin het verbeteren van de levenskwaliteit van minderheden prioriteit heeft. Tijdens de reportage vertelt Islamic Relief over het plaatsen van waterputten in Bangladesh. Ook sprak Anna Schreurs met Hydroloog Syed Mustafa. Hierbij ging zij in gesprek over de situatie in Bangladesh. Beluister hieronder de reportage:

Over de auteur

Anna Schreurs

Ik ben Anna Schreurs (2005) en ik studeer journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Mijn interesse ligt bij het schrijven van verhalen en hoop daarom in de toekomst aan de slag te kunnen bij bijvoorbeeld een tijdschrift. Hier hoop ik dan te kunnen schrijven over verschillende onderwerpen van actualiteit tot amusement.