Factcheck: Supplementen zijn lang niet altijd goed voor je gezondheid

Factcheck: Supplementen zijn lang niet altijd goed voor je gezondheid

Eind maart verscheen er op Fit.nl een artikel over de gevaren van sport supplementen. Het gaat hier niet over creatine of pre-workout, maar over supplementen als vitamine B12 of zinc bijvoorbeeld. In het artikel is geclaimd dat: supplementen lang niet altijd goed voor je gezondheid zijn. Deze claim is correct tot op zekere hoogte. 

In het artikel worden voorbeelden gegeven van hoe supplementen zich kunnen manifesteren tot negatieve gevolgen. Zo geven zij in het artikel een voorbeeld van Sven Kramer en de mogelijkheid dat hij een blessure heeft overgehouden aan een vitamine B6 overschot. Zo’n overschot kan niet uit voeding gehaald worden, maar uit supplementen. 

Supplementen gebruik
Om te beginnen is het belangrijk goed weet te hebben van wat een supplement inhoudt. Supplementen zijn aanvullingen op de dagelijkse voeding. Ze zijn dus niet bedoeld ter vervanging van eten of voedingsgroepen. Voorbeelden hiervan zijn vitamine D, ijzer, magnesium etc. In voedingssupplementen zitten vitamines, mineralen en stoffen zoals vetzuren en glucosamine. 

Uit de Voedselconsumptiepeiling, van het RIVM uit 2019-2021, blijkt dat 57 procent van de volwassenen in de afgelopen 12 maanden weleens een voedingssupplement heeft gebruikt. Voedingssupplementen worden vooral in de winterperiode gebruikt. De meest gebruikte supplementen zijn vitamine D, multivitamine, vitamine C en magnesium. Bijna 33% gebruikt supplementen voor de zekerheid en niet uit noodzaak. 

Gevaren
Het voedingscentrum legt uit dat supplementen niet nodig zijn wanneer iemand een gezond en gebalanceerd dieet volgt. Het kan zonde zijn om supplementen te gebruiken, aangezien extra vitamines en mineralen in de vorm van een supplement soms geen extra gezondheidsvoordelen opleveren.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft in haar risicobeoordelingen aan dat verschillende kruiden schadelijk kunnen zijn, zoals de kruiden huperzia serrata, tabernanthe iboga of ashwagandha. Het RIVM adviseert om geen kruidensupplementen of thee met deze kruiden te gebruiken. Sommige kruiden supplementen zijn wettelijk verboden. Zoals supplementen met de kruiden kava kava en efedra.

Voedingssupplementen gaan soms ook niet goed samen met andere medicatie. De stoffen in het supplement kunnen de werking van het gebruikte medicijn verzwakken of versterken. Dit kan problematische gevolgen hebben. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, NVWA ,legt uit dat de aanbevolen dagelijkse dosering belangrijk is om je aan te houden. Dit wordt op het etiket aangegeven. Ook is het belangrijk om goed op te letten als je supplementen gebruikt die dezelfde stoffen bevatten. Zo riskeer je een overschot aan het supplement en dit kan schadelijk zijn.

Deskundige
Selen Kaplan, sport kundige en gelicenseerd personal trainer,  vindt voedingssupplementen over het algemeen best een groot begrip.
‘Over het algemeen kunnen supplementen goed dienen als aanvulling op een gezond en gebalanceerd dieet wanneer dit nodig is maar dat het zeker geen verplichting is om te nemen om een gezond dieet te kunnen bereiken,’ legt ze uit. 

Zij legt uit dat er daadwerkelijk gevaren aan supplementen verbonden zitten, maar wanneer er verstandig mee wordt omgegaan kan het positief uitpakken. 

‘Voedingssupplementen gericht op fitness kunnen voor atleten goed aanvullen wanneer hun lichaam bijvoorbeeld meer koolhydraten of eiwitten nodig heeft voor herstel na hardlopen of krachttraining, maar in principe is het voor de gemiddelde mens naar mijn mening geen must,’ aldus Kaplan.

Conclusie

Sportsupplementen zijn aanvulling op het dieet en wanneer er verstandig mee wordt omgegaan, zijn deze niet schadelijk. Met een gezond en gevarieerd dieet kunnen alle voedingsstoffen ook door voeding worden gehaald. Wanneer de aanbevolen dosering wordt overschreden kan het problematisch uitpakken. Ook is het belangrijk om de ingrediënten van kruiden supplementen goed te lezen, omdat in sommige van deze schadelijke stoffen zitten. Het kan dus daadwerkelijk schade aanrichten, maar dit hoeft niet zo te zijn. De claim: supplementen zijn lang niet altijd goed voor je gezondheid, is dus waar. 

Over de auteur

Ify Nnadi

Ify Nnadi is een 18-jarige student aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ify heeft een breed interesseveld en schrijft graag over sociaal-maatschappelijke onderwerpen.