De struggle van opkomende bandjes: “Hoe goed je ook bent, je hebt altijd geluk nodig”

De struggle van opkomende bandjes: “Hoe goed je ook bent, je hebt altijd geluk nodig”

In een uitverkochte arena je eigen nummers spelen en elke dag op de radio te horen zijn. Voor veel muzikanten is dit natuurlijk de droom. Maar voordat je die droom werkelijkheid kan maken, moet je heel hard werken en ploeteren. 

Zo ook Ziko Schilte werkt hard aan zijn droom. Zijn band ‘There’s no recipe’ timmert al een aantal jaren aan de weg en kan rekenen op hier en daar in optreden in Amsterdam. Schilte begon de band zelf, maakte alle nummers in zijn eentje en zocht daarna de andere band leden om het live te spelen voor publiek. In het begin dacht hij dat het sneller zou gaan met zijn succes. Schilte: “Je maakt iets en je denkt: hey dit is zo goed, als ik dit op spotify zet dan komt het wel. Maar ik merkte dat er zoveel meer bij kwam kijken.”

Voor opkomende bandjes is het moeilijk een publiek te vinden om zich aan te tonen. Ze zijn steeds minder met het creatieve proces bezig omdat er zo veel moet gebeuren op het gebied van het regelen van gigs. Schilte: “Als ik thuis ben na mijn werk gaat mijn laptop eigenlijk meteen weer open. Dan ga ik mailen met podia, denken aan het creëren van merch en probeer ik een social media plan te maken.”

Madelief van de Bor is een manager voor verschillende kleine bandjes geweest en werkt nu bij KINK. Ze merkt dat beginnende bandjes vaak te onrealistisch denken over de toekomst. Het is namelijk een heel lang proces en het is niet voor iedereen weggelegd. van de Bor: “Je hoeft maar net in de goede scene of bij een bepaald publiek aan te slaan en dan kun je bekend worden. Hoe goed je ook bent, je hebt altijd geluk nodig. Verder moet je inderdaad heel hard werken.”

Over de auteur