Het ontstaan van de Berlijnse technoscene

Het ontstaan van de Berlijnse technoscene

Techno muziek is al sinds de jaren ’90 een begrip in de Duitse hoofdstad Berlijn. Na de val van de muur in 1989 staan er in Oost-Berlijn allerlei panden leeg. Duitse jongeren maken hier hun intreden en organiseren feesten met overgevlogen techno muziek uit de Verenigde Staten. De scene is zo belangrijk voor de stad, dat het recent is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Terecht volgens onderzoeker Hanno Hochmuth van de Vrije Universiteit van Berlijn. ‘Hiermee wordt niet alleen de techno scene op de kaart gezet, maar vooral heel Berlijn. Berlijn is dé stad van de 21e eeuw.’ Hochmuth vertelt dat techno dé muziek van bevrijding is, aangezien Berlijnse jongeren hier hun weg vonden na de val van de muur.

En die bevrijding klinkt nog steeds door. Techno liefhebber en DJ Tijn Molenaar gaat regelmatig naar feesten in Berlijn. Volgens hem zijn deze feesten een veilige plek voor mensen die zichzelf willen zijn, maar niet kunnen zijn. ‘Niemand filmt je of oordeelt over je. Iedereen is bezig met de liefde van de muziek.’

Wat de Berlijnse technoscene nog meer typeert, onderzoekt Hein in zijn reportage.

Over de auteur

Hein Keur

Hi! Ik ben Hein Keur en dit schooljaar schrijf ik voor de site Alkmaar&Meer. Al 19 jaar lang woon ik in het kleine dorpje Andijk, vlakbij Enkhuizen. Dit jaar zal ik m'n best doen om zo mooi mogelijke producties te maken over Alkmaar. Volg mij op LinkedIn en Instagram om op de hoogte te blijven van deze producties!