Van feestjes naar verslaving

Van feestjes naar verslaving

Op vakantie naar het buitenland als Nederlander levert altijd dezelfde reacties op. ‘You’re from Amsterdam?’ ‘You like coffeeshops?’ ‘You smoke a lot of weed don’t you?’

Het gebruik van drugs is illegaal in Nederland, dit is natuurlijk vanwege de opiumwet. Toch heeft Nederland een bepaalde reputatie opgebouwd voor het beleid rondom softdrugs, zoals cannabis. Dit beleid is in de jaren 70 ingevoerd en het streeft naar harm reduction. Dit gaat specifiek over het verkleinen van de kans op (gezondheids-)schade die bij het gebruik van drugs kan voorkomen, zonder het gebruik zelf te stoppen. Dit is om de schade te minimaliseren in plaats van een strenge strafrechtelijke aanpak. 

Nederlanders hebben hun “stoner” reputatie hier vandaan gehaald. 

Naast het beleid van de jaren 70 is Nederland ook een hotspot voor drugshandel. De grote havens, zoals Rotterdamse haven, dragen bij aan deze illegale handel. Dit maakt het voor de Nederlandse autoriteiten heel ingewikkeld om deze drugscriminaliteit te stoppen of op zijn minst onder de duim te houden. 

Drugsgebruik heeft veel negatieve gevolgen op sociaal gebied en ook op gezondheidsgebied. Er is een groot aandeel aan Nederlanders die weleens drugs heeft gebruikt.  

In 2022 geven 1,4 miljoen Nederlanders van 18 jaar of ouder (10 procent van de 18-plus bevolking) aan weleens drugs te hebben gebruikt in het afgelopen jaar, waarvan 880 duizend personen (6 procent) dat ook in de afgelopen maand deden. 

Kleine hoeveelheden cannabis is dus gelegaliseerd in Nederland. Het gebruik van harddrugs is dit niet. Toch wordt het veel gebruikt. Recreatief gebruik zet zich sneller om naar een verslaving dan verwacht. 19-jarige Lily Koops is hier slachtoffer van geworden. 

Luister hier onder naar haar verhaal; hoe het begon en hoe zij nu al twee maanden clean is.

Over de auteur

Ify Nnadi

Ify Nnadi is een 18-jarige student aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ify heeft een breed interesseveld en schrijft graag over sociaal-maatschappelijke onderwerpen.