Factcheck: cafeïne kauwgom heeft een positief effect op de prestatie van voetballers

Factcheck: cafeïne kauwgom heeft een positief effect op de prestatie van voetballers

Onlangs is er een artikel online gekomen op vrt news over het gebruik van cafeïne kauwgom bij profvoetballers. Hier werd het volgende beweerd: “Bij bepaalde duurinspanningen kan cafeïne kauwgom de prestatie met 3 tot 4 procent verbeteren.” De claim komt van tom Teulingkx, voorzitter van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen. Hij geeft ook aan dat het al langer bekend is dat kauwgom kauwen goed werkt tegen stress en voor een betere focus maar met cafeïne werkt het nog beter. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/11/22/kauwgom-vol-cafeine-het-wondermiddel-voor-duursporters/ 

Koffie 

Volgens Teunlingkx werkt cafeïne kauwgom als een ‘wonder middel’, maar cafeïne kan ook door meerdere producten worden geconsumeerd. Producten zoals chocolade, energie dranken, thee en de meest bekende, koffie. Maar wat maakt de cafeïne kauwgom dan een ‘wonder middel?’ Een flinke shot drie dubbele espresso, borden vol cafeïne. Hier zitten wel wat nadelen aan verbonden. Volgens het voeding centrum kan koffie zorgen voor verschillende klachten, hoofdpijn, misselijkheid en een te hoge dosis koffie kan zelfs zorgen voor insomnia, slapeloosheid. 

Kauwgom 

Het kauwen van kauwgom heeft op zichzelf al vele voordelen volgens tandartsen praktijk de Wolvenstraat. Het biedt bescherming voor het gebit en heeft een positieve werking op mondhygiëne. Daarnaast zijn er nog meer voordelen van het kauwen van kauwgom. Het wakkert speeksel productie aan en het zorgt ervoor dat concentreren en focussen beter lukt. Dat laatste is voor sporters essentieel. Voetballers hebben een fitte levensstijl, maar soms kan het ook zwaar zijn. Veel trainen en wedstrijden tot laat in de avond. Daarom is een goede concentraties focus erg belangrijk. 

Combinatie 

Cafeïne en kauwgom. Deze twee dingen gecombineerd, cafeïne kauwgom. De voordelen van deze twee middelen worden hier gecombineerd. Verpleegkundige aan het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Mohammed Kanouch vertelt dat door de stimulatie van het speeksel aanmaak ervoor zorgt dat de cafeïne in de kauwgom sneller wordt opgenomen in het bloed. “Teveel cafeïne is ook weer erg slecht voor heel veel dingen, bij topsporters zoals voetballers wordt de cafeïne in de kauwgom gedoseerd.” Dit zorgt er dus voor dat voetballers niet te veel en ook niet te weinig cafeïne binnen krijgen. “Cafeïne kauwgom bestaat al een enige tijd, het word steeds populairder bij veel mensen, niet alleen voetballers”. Aldus Kanouch. 

Conclusie 

Het artikel van VRT News benadrukt het belang van cafeïne kauwgom als een ‘wonder middel’ voor duursporters, met een claim van een mogelijke prestatie verbetering van 3 tot 4 procent. Deze claim wordt ondersteund door Tom Teulingkx, voorzitter van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen. Hij benadrukt ook de voordelen van cafeïne kauwgom kauwen voor een verbeterde focus. Het is wel belangrijk dat de juiste dosering cafeïne wordt gebruikt in de kauwgom. Verpleekundige aan het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Mohammed Kanouch, bevestigt de uitspraak van Tom Teulingkx, voorzitter van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen. De claim is dus te beoordelen als bewezen. 

Over de auteur

Aya El Bahi

Aya el Bahi (19), geboren in het zuiden van Nederland. Ze is opgegroeid met het Limburgs dialect om haar heen. Momenteel studeert ze Journalistiek in Utrecht aan de HU. Ze is erg ambitieus en streeft naar het trots maken van haar ouders die jaren geleden vanuit Marokko naar Nederland zijn geëmigreerd. Met de journalistieke vrijheden wilt Aya het stereotype van Noord-Afrikanen doorbreken.