Factcheck: Alle koraalriffen zullen naar verwachting verdwijnen wanneer de aarde twee graden opwarmt.

Factcheck: Alle koraalriffen zullen naar verwachting verdwijnen wanneer de aarde twee graden opwarmt.

Bron: Francesco Ungaro

Vrijdag 8 maart was er live op radio NPO 1 bij Nieuws en Co een interview met Ronald Osinga. Het interview ging over herstelwerkzaamheden van koraal. In het interview claimde de presentator dat alle koraalriffen naar verwachting verdwijnen wanneer de aarde twee graden opwarmt. Maar zal dan echt al het koraal verdwijnen? Mark Vermeij, hoogleraar Tropical Marine Ecology aan de universiteit van Amsterdam, denkt daar anders over en zullen niet alle koraalriffen verdwijnen.

Het interview bij Nieuws en Co op radio 1 dat werd gehouden met Ronald Osinga, koraal onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, ging over het herstelprogramma in Indonesië. In dit programma wordt er koraal gekweekt in bepaalde structuren om zo koraalriffen versneld op gang te helpen. De interviewer haalde toen aan dat die het volgende had gelezen: Lezen we vanochtend wel weer dat het koraalrif bij Australië op grote schaal verbleekt en als de aarde meer dan twee graden opwarmt, verdwijnen naar verwachting alle koraalriffen.’  Ronald Osinga reageerde het volgende: Dat klopt en dat is de grote olifant in de kamer. Dat weten we ook allemaal. Alle mensen die aan koraal restauratie werken die weten we moeten daar ook iets aan doen. Anders is de kans groot dat alles wat je herstelt over een aantal jaren ook weer kapotgaat. En daar werken we ook aan. We kijken dus naar methoden om wat wij nu doen, dat dat koraal herstel om dat ook wat resistenter te maken tegen de opwarming.

 

Maar is het dan daadwerkelijk zo dat wanneer de aarde twee graden opwarmt alle koraalriffen verdwijnen? Ronald Osinga reageerde op deze claim. ‘De verwachting is dat bij meer dan 2 graden opwarming meer dan 90% van het koraal verdwijnt. Er zal altijd wel iets overblijven, want er zijn gebieden die buiten schot blijven en gebieden met speciale koralen die zich hebben aangepast.’, reageert Ronald Osinga. In zijn antwoord verwijst Osinga naar het artikel Emergent increase in coral thermal tolerance reduces mass bleaching under climate change. Mark Vermeij hoogleraar Tropical Marine Ecology aan de universiteit van Amsterdam, reageerde in dezelfde richting, hij gelooft niet dat alle koraalriffen verdwijnen. ‘Het gaat inderdaad niet de goede kant op. Hoewel ik niet denk dat alle riffen zullen verdwijnen wanneer de aarde twee graden opwarmt, maar veel zal er niet over blijven als het zo doorgaat.’, vertelt Mark Vermeij Hij verwijst naar het rapport van het World Resources Institute die zijn antwoord ondersteunt. Hieruit blijkt dat het koraal zich onder bepaalde omstandigheden kan herstellen. In sommige gevallen vertonen koraalriffen met een bijzonder hoge koraalbedekking en diversiteit tekenen van natuurlijke weerstand tegen hogere oceaantemperaturen.

Conclusie:

Hoewel 90% niet al het koraal is, zullen dus niet alle koraalriffen verdwijnen. Maar wat er overblijft is minuscuul. Herstelwerkzaamheden helpen daarentegen wel aan het houden van koraalriffen. Daarnaast blijkt uit het rapport van het World Resources Institute dat er koraalriffen zijn die weerstand kunnen bieden tegen hogere oceaantemperaturen. Hieruit kan je concluderen dat er een grote kans is dat er wel koraal overblijft wanneer de aarde twee graden opwarmt. Al is er zeker reden tot zorgen dat dit belangrijke ecosysteem op grote schaal verloren dreigt te gaan.

 

Over de auteur