Finfluencers beïnvloeden veel jongeren: “Ik ben alles kwijtgeraakt”

Finfluencers beïnvloeden veel jongeren: “Ik ben alles kwijtgeraakt”

Volgens onderzoek van wijzer met geldzaken, een initiatief van het ministerie van financiën, wordt twee op de drie jongeren beïnvloed door reclame’s op sociale media over snel geld verdienen. 

Veel jongeren zijn het wel eens tegengekomen: reclames op Instagram, YouTube of Tiktok die jou vertellen hoe je snel geld kunt verdienen. Deze financiele influencers, ook wel ‘finfluencers’ genoemd, verkopen via deze reclames eigen cursussen waarbij ze je leren hoe je geld kunt verdienen met dropshippen, bitcoin of Nft’s. Volgens een recent onderzoek van wijzer met geldzaken komt 98% van de jongeren deze reclames wel eens tegen en wordt twee derde daarvan ook daadwerkelijk beïnvloed.

Julian Kluijver is zo’n jonge ondernemer die de risico’s van het snel geld verdienen aan den lijven heeft ondervonden. Hij begon als jonge jongen aan dropshippen en kwam er snel achter dat het niet zo makkelijk was. Hij verloor namelijk snel al zijn geld aan Dropshippen. Julian: “Ik zocht letterlijk op YouTube: How to make money quick. Ik ben toen begonnen met dropshippen aan de hand van YouTube video’s. Uiteindelijk heb ik er duizenden euro’s in geïnvesteerd voordat ik ook maar 10 euro verdiende. Uiteindelijk begon het te lopen maar door een fout ben ik alles weer kwijtgeraakt.”

Digital Marketeer Riska Simons doet onderzoek naar deze influencers en vind het niet zo raar dat de invloed op jongeren zo groot is. Simons: “Deze finfluencers zitten natuurlijk op platforms waar jongeren ook op zitten, zoals Instagram en Tiktok. Ook zijn jongeren minder ervaren met beleggen en denken ze dat ze snel geld kunnen verdienen met makkelijke manieren.”

Volgens Simons is het belangrijk om te weten waar je geld aan uitgeeft en moet je goed onderzoek doen: “Controleer of die mensen een vergunning hebben en wat voor cursus het is. Bedenk ook dat snel geld verdienen eigenlijk een hoax is. Heb jij dus de tijd om je te verdiepen in het onderwerp en daar hard aan te werken?”

Over de auteur