De populariteit van klassieke muziek onder jongeren

De populariteit van klassieke muziek onder jongeren

Foto door Niek Verlaan via Pixabay

Klassieke muziek heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de muzikale geschiedenis. Werken van componisten zoals Bach en Mozart vullen nog steeds concertzalen, uitgevoerd door symfonieorkesten uit de Randstad. Ondanks deze rijke traditie lijkt hedendaagse klassieke muziek echter minder populair onder jongeren. Veerle Dickhoff, altvioliste en studente klassieke muziek, belicht deze paradox en de opkomende interesse van jongeren in dit tijdloze genre.

Tussen alle moderne muziek hoor je ook steeds vaker klassieke melodieën. Jongeren, die normaal gesproken luisteren naar pop en hiphop, vinden steeds vaker hun weg naar klassieke muziek. Veerle Dickhoff zegt hierover: ‘Het is lastig om je aandacht te houden bij iets wat je niet begrijpt.’ Veerle bedoelt hiermee dat klassieke muziek soms moeilijk kan zijn om naar te luisteren. Het is vaak ingewikkelder dan de muziek die jongeren gewend zijn. Maar als je het eenmaal snapt, kun je er echt van genieten.

Een andere reden dat klassieke muziek populairder wordt onder jongeren, is dat de grenzen tussen muziekstijlen steeds meer vervagen. Er wordt veel meer gecombineerd, zoals klassieke elementen met popmuziek of elektronische beats. Dit maakt het voor jongeren interessanter en herkenbaarder.

Toch heeft klassieke muziek nog steeds een bepaald imago, zegt Veerle: ‘Klassieke muziek heeft een bepaald imago.’ Veel mensen denken dat het saai of ouderwets is. Maar door het te combineren met moderne elementen, wordt het toegankelijker en interessanter voor jongeren.

Een ander punt is dat we gewend zijn om sommige muziek meer te horen dan andere. ‘We zijn gewend om sommige muziek meer te horen dan andere muziek. Sommige stukken klassieke muziek zijn misschien te ingewikkeld,’ voegt Veerle toe. Hierdoor krijgen jongeren niet altijd de kans om klassieke muziek echt te waarderen.

Maar met meer uitleg en educatie kunnen jongeren de schoonheid en complexiteit van klassieke muziek ontdekken. Het is een teken dat klassieke muziek niet alleen iets is voor oudere mensen, maar ook zeker aantrekkelijk kan zijn voor jongeren. Met wat uitleg en interesse kan klassieke muziek nog lang populair blijven onder jongeren.

Tekst: Sem Gelissen

Over de auteur

Sem Gelissen

Mijn naam is Sem Gelissen. Ik ben geboren en getogen in het prachtige Limburg, maar momenteel woonachtig in Utrecht. Ik ben zeer breed geïnteresseerd, en daarom kunnen jullie een hoop verschillende onderwerpen van mij verwachten. Ik hoop dat mensen kennis opdoen door middel van mijn producties.